Medenjakovi razpokančki
Čisto počeni
Razpokančki so povsem enostavna pasma piškotov, v medenjakasti izvedbi pa so kot nalašč za uvod v praznične decembrske dni.
Ker jih oblikujemo z dlanmi, priprava pa je simpl kot pasulj, se nam pri ustvarjanju lahko pridružijo tudi naši najmlajši.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
140 g masla sobne temperature
280 g moke
1 večje jajce
1 žlica medu
1 zvrhana žlička pecilnega praška
0,5 žličke cimeta
2 žlički začimbe za medenjake
150 g rjavega sladkorja
sladkor v prahu
Postopek
Priprava:
- Maslo s sladkorjem mlatimo, da popeni, nato dodamo jajce in med.
- V drugi posodi zmešamo vse suhe sestavine, ki jih nato primešamo k mokrim.
- Dobljeno testo stisnemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo za živila in za 1 uro postavimo v hladilnik.
- Po počitku najprej nastavimo pečico na 180 °C, nato pa od testa odtrgamo približno 20 g in oblikujemo kroglico.
- Povaljamo jo v sladkorjem v prahu.
- Odvečni sladkor otresemo s kroglice, saj ga bo v nasprotnem primeru preveč in bo kazil podobo razpokančka.
- Kroglico postavimo na pladenj s peko, prekrit s peki papirjem.
- Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
- Razpokančke pečemo 10-12 minut pri 180 °C.