Kruh marjetica s česnom
Bombastična rožica
Sicer je res, da lahko kruh oblikujemo v hlebček, štruco ali pa celo bombetke – vsi vemo, da je avtomatsko takoj bolj puhast in okusen, če je pečen v obliki marjetice.
Tale rožica spada med bolj nežne na dotik, v okusu pa pokaže svojo drznost z aromo po česnu. Tako delikatna je, da ima zelo tanko in mehko skorjico. Kot nalašč za ob bok sočnim omakam morskih jedi, kot je buzara!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
500 g bele pšenične moke
330 ml tople vode
1 zvrhana žlička česna v prahu
1 žlička suhega peteršilja v prahu
2 žlici oljčnega olja
1 žlica sladkorja
7 g suhega kvasa
1,5 žličke soli
maslo
Postopek
Priprava:
- V večjo posodo stresemo moko, suhi kvas, žlico sladkorja, zvrhano žličko česna v prahu, žličko peteršilja in 1,5 žličke soli.
- V moki naredimo jamico, vanjo pa vlijemo 330 ml tople vode.
- Vse skupaj premešamo, nato pa pregnetemo v posodi, da poberemo vso moko.
- Testo gnetemo s kuhinjskim robotom 5-7 minut, da postane gladko in prožno.
- Posodo pokrijemo s kapo za tuširanje ali vlažno krpo in jo 30 minut pustimo na toplem.
- Po kratkem vzhajanju testo razdelimo na 9 enako velikih delov in jih oblikujemo v kroglice.
- Testo oblikujemo v kroglico tako, da ga s prsti zbiramo v eni točki, da napnemo njegovo površino, nato pa ga obrnemo in z navzgor obrnjenimi dlanmi ob rotiranju vlečemo proti sredini.
- Kroglice razporedimo po pladnju, premazanim z oljem in jih rahlo naoljimo. Razporedimo jih v obliki marjetice – ena kroglica naj bo na sredini, ostale pa razporejene okoli nje.
- Med posamezno bombetko naj bo največ kak centimeter prostora.
- Pladenj pokrijemo s prozorno folijo za živila in ga pustimo 30 minut pri miru.
- Vmes segrejemo pečico na 200 °C.
- Marjetico pečemo 20 minut.
- Takoj, ko kruh vzamemo iz pečice, ga še vročega premažemo z maslom.
- Pustimo ga, da se malce ohladi, nato od njega veselo odtrgamo puhasto bunko.