Rebrasti krompir z nacho omako in slanino
Krompir²
Kadar želiš koga navdušiti, se nališpaš, odišaviš, lepo oblečeš in okrancljaš. Točno to počne tudi tale krompir. Če ga rebrasto narežeš in spečeš, potem pa še dodobra zasuješ z nacho omako in slanino, se spremeni v atraktiven gomolj, ki privlači poglede in cedi sline.
Odlično se poda k bolj imenitnim kosom mesa in špargljem, lahko pa ga pomlatiš kar samega.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je SPAR.
Recept
Rebrasti krompir:
5 večjih mladih krompirjev
60 g masla
30 ml oljčnega olja
1 žlicka sušenega rožmarina
1 žlička soli
pol žličke popra
Nadev:
100 g SPAR pečene mesne slanine
SPAR nacho pikantna omaka s sirom
mlada čebula
kisla smetana
Postopek
Rebrasti krompir:
- Pečico segrej na 220 ºC.
- Krompir speri in ga po potrebi oščetkaj, nato pa dobro osuši.
- Krompir postavi na desko med dve kuhalnici.
- Vanj zareži na vsake 3-4 mm, da dobiš nekakšno harmoniko.
- Postopek ponovi za vse krompirje.
- Krompir zloži v ognjevarno ponev ali pekač.
- V mikrovalovni pečici stopi maslo in ga zmešaj z oljčnim oljem, soljo, poprom in rožmarinom.
- Dobljeno zmes s čopičem nanesi po vseh krompirjih. Ne pozabi jih razpreti in premazati tudi v zarezah.
- Krompir peci 60-70 minut pri 220 ºC, vmes pa ga z žlico nekajkrat prelij z maščobo, ki se nabere na dnu ponve.
Hrustljava slanina:
- Slanino nareži na tanke rezine.
- Položi jo v hladno ponev, nato pa jo na srednje–visokem ognju segrevaj, da počasi spusti maščobo in se hrustljavo zapeče. Vmes jo vsaj enkrat obrni.
- Popečeno slanino prenesi na krožnik, prekrit s papirnato brisačo in pusti, da se tam ohladi.
- Hrustljavo slanino zdrobi ali na grobo sesekljaj.
Postrežba:
- Rebrasti krompir postrezi še vroč, po njem pa najprej prelij nacho omako, nato pa potresi nadrobljeno slanino in kolutke mlade čebule.
- Zraven krompirja se odlično poda še žlica kisle smetane.