Medenjakova mousse torta z belo čokolado
Za dol pasti
Med vsemi okusi, ki doletijo Božičkove brbončice, so te najbolj navdušene nad medenjaki. Aroma klasične druščine medenjakovih začimb je sinonim za praznike in žalostno bi bilo, da nas razvaja le v obliki mehkih medenjakov.
Ga. Božiček je za vzpodbudo pred masovnim obdarovanjem svojemu bradatemu soprogu pripravila pravo pravcato medenjakovo torto. Tako, z nežno mousse kremo in s piškotnim dnom, za povrh pa še bogat preliv iz suhih sliv.
Božiček vesel, vsi veseli!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Piškotno dno:
140 g maslenih piškotov
70 g masla
Mousse krema:
250 g bele čokolade
800 ml sladke smetane za stepanje
6 listov Dr. Oetker želatine
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
1 zvrhana žlička začimb za medenjake
Preliv iz suhih sliv:
150 g suhih sliv
100 ml vode + po potrebi
1 žlica Dr. Oetker Sladkega prahu
Za te količine sestavin potrebuješ okrogel pekač s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Tortni model:
- Tortni model sestavi tako, da na tortno podlago premera vsaj 20 cm postaviš nastavljivi obroč za torte.
- Tega nastavi na 20 cm, po njegovi notranji strani pa tesno namesti acetatno folijo (lahko si pomagaš tako, da “šiv” na robu prelepiš z lepilnim trakom.
Piškotno dno:
- 140 g maslenih piškotov fino zdrobi ali zmelji, po njih pa prelij 70 g stopljenega masla.
- Vse skupaj dobro premešaj in stresi v tortni model.
- Piškotno zmes z žlico potisni ob dno modela ter jo poravnaj in pogladi.
Mousse krema:
- V kozico vlij 200 ml sladke smetane, vanjo pa nalomi 250 g bele čokolade.
- Dodaj zvrhano žličko začimb za medenjake in žličko vanilijeve arome.
- Kozico pristavi nad srednji ogenj in segrevaj, da se čokolada povsem stopi.
- V hladni vodi namoči 6 listov želatine in jih pusti namakati, da se napojijo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico s čokoladno zmesjo, nato mešaj, da se želatina povsem stopi.
- Zmes prelij v večjo posodo in pusti, da se ohladi na sobno temperaturo.
- V drugo posodo zlij preostalih 600 ml sladke smetane in jo električno pretepi v stepeno smetano.
- Zmiksaj jo, nato k njej nežno s spatulo primešaj še stepeno smetano.
- Dobljeno kremo stresi v model in jo pogladi ter poravnaj.
- Nastajajočo tortico postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa naj tam počaka kar čez noč.
Preliv iz suhih sliv:
- 150 g suhih sliv nareži na grobe kocke in jih vrzi v kozico.
- Prilij 100 ml vode in dodaj žlico sladkega prahu.
- Segrevaj, da se slive zmehčajo, obdane pa so s temno omako.
- Po potrebi med kuho dodaj še malo vode.
- Slive po želji spasiraj.
Okrasitev in postrežba:
- S torte previdno odstrani obroč in acetatno folijo.
- Po kroni torte nabrizgaj lične kupčke smetane, v katere zapičiš poljubne božične sladkarije.
- Po kupčkih skozi fino cedilo posuj malo kakava.
- Kos torte postrezi s prelivom iz suhih sliv, ki je lahko hladen ali vroč.