Medenjakov cheesecake
Sladka aromaterapija
Vsi dobro vemo, da Božiček naravnost obožuje dve stvari – cheesecake in medenjake. Kosmatemu dobrodušnežu polepšajmo cel dan in mu oboje skupaj zapakirajmo v eno lično torto, ki jo lahko po kosih mlati med svojim svetovnim preletom.
Anatomija torte razkrije dih jemajoče lastnosti – hrustljavo piškotno dno, plast iz slivove marmelade za kompleksnejšo osvežitev in bogato kremo iz kremnega sira, do roba naphano z okusom po medenjakih.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Piškotno dno:
250 g spekulas piškotov
80 g stopljenega masla
2 žlici rjavega sladkorja
Vmes:
150 g slivove marmelade
Krema:
700 g kremnega sira (npr. Philadelphia)
180 g čvrstega jogurta
100 g medu
150 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
4 jajca
50 g Dr. Oetker Gustina
1 žlica začimb za medenjake (ali 2 žlički cimeta, 0,5 žličke ingverja, noževa konica klinčkov, noževa konica kardamoma, noževa konica muškatnega oreščka in noževa konica pimenta)
Te količine so namenjene torti s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno:
- 250 g spekulas piškotov fino zmelji ali zdrobi, nato pa jih zmešaj z dvema žlicama rjavega sladkorja in 80 g stopljenega masla.
- V tortni pekač s snemljivim obodom premera 24 cm vpni list papirja za peko.
- Piškotno zmes stresi v pripravljen model in jo s hrbtno stranjo žlice potlači ob dno ter pogladi in poravnaj, ob robu pa naj sega kak centimeter visoko.
- Piškotno dno peci 10 minut pri 180 °C.
- Pusti v pekaču, da se ohladi.
Slivova plast:
- Slivovo marmelado nanesi na sredino piškotnega dna v manjšem krogu, da sega nekaj centimetrov od roba.
Krema:
- V posodi zmešaj 700 g kremnega sira, 180 g jogurta, 100 g medu, 150 g sladkorja, žličko vanilijeve arome in vrečko vanilin sladkorja.
- Primešaj žlico začimb za medenjake.
- Med nenehnim mešanjem postopoma, enega za drugim, dodaj 4 jajca.
- Na koncu v kremo vmešaj še 50 g gustina.
- Kremo vlij v tortni pekač.
Peka:
- Torto peci 70-75 minut pri 160 °C.
- Po koncu peke naj se torta ohladi v priprti pečici – pomagaj si s krpo.