Medeni losos na limonovem kuskusu
Za telebane
Četudi smo običajno bolj avanturistični, se ob praznikih kar nekako potegnemo nazaj v toplo udobje tradicionalnih jedi. Letošnje praznike obrnimo na glavo in pogumno stopimo iz cone udobja. Tam nas čaka prava paša za oči – sočen file lososa z medeno glazuro na limonovem kuskusu, povrh pa cel kup orehov, brusnic in podobnih božičnih drobnarij.
Sliši se kar kompleksno, a je resnica povsem na drugi strani tehtnice – božično kosilo bi bilo bolj enostavno le, če bi pripravili pasulj. Iz konzerve.
Tega pisanega obroka se lahko loti vsakdo, vanj pa vloži le ščepec časa. Na desko stresemo kuskus, nanj vržemo sočno pečenega lososa, tega premažemo, potresemo in pošpricamo, nato vse skupaj postavimo na sredino mize.
Gostje naj najprej poberejo čeljust in si pobrišejo sline, potem pa si lahko sami nakupčkajo na krožnik po mili volji.
Najlepše pa je, da se za mizo usedemo skupaj z gosti – praznično kosilo naj bo namenjeno druženju in ne opazovanju svojcev in prijateljev izza kuhinjskega pulta.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Losos:
1 file celega lososa
sol
poper
Medena glazura:
150 g medu
150 g masla
2 fino sesekljana stroka česna
Kremni premaz:
150 g jogurta
150 g kisle smetane
1 žlica limonine lupinice
2 žlici sesekljanega drobnjaka
pol žličke soli
Nadev:
150 g orehovih jedrc
150 g suhih brusnic
2-3 žlice sesekljanega peteršilja
1 granatno jabolko
1 limona
Limonov kuskus:
250 g kuskusa
500 ml zelenjavne ali piščančje jušne osnove
2 stroka česna
lupinica 1 limone
2 žlici limonovega soka
2 žlici sesekljanega peteršilja
Postopek
Losos:
- Pred kuho se prepričajmo, da je file lososa povsem brez koščic. S prstom sledimo po površini in če začutimo kako kost, jo izpulimo s pinceto.
- V pekač postavimo najprej velik list aluminijaste folije, nato pa še enako velik list papirja za peko.
- V pekač postavimo file lososa s kožo navzdol, ob njemu pa dvignemo alu folijo, da ustvarimo nekakšen bazenček, ki bo preprečil odtekanje glazure.
- Vse sestavine za glazuro segrejemo v kozici, da se pričnejo peniti, nato ogenj zmanjšamo in kuhamo še kako minuto.
- Z glazuro prelijemo file lososa.
- File še posolimo in popopramo, nato nanj postavimo list peki papirja, čez tega pa še list alu folije.
- Spodnji in zgornji del folije ob straneh zmečkamo skupaj, da dobimo skoraj neprodušen paketek.
- Zapakiranega lososa pečemo približno 15 minut pri 180 ºC odvisno od debeline lososa.
- Z lososa odstranimo zgornji del folije in peki papirja, nato pekač postavimo na srednjo rešetko, pečico pa nastavimo na žar – največja moč.
- Pečemo ga toliko časa, da se zlatorjavo zapeče, približno 5-10 minut.
- Takoj po peki file lososa prenesemo na pladenj, tekočino pa prihranimo.
- Narahlo ga pokrijemo z alu folijo in ga pustimo 10 minut pri miru.
Limonov kuskus:
- Kozico pristavimo nad srednji ogenj in v njej segrejemo oljčno olje.
- Dodamo fino sesekljan česen in ga na hitro popražimo, da zadiši (pol minutke).
- Prilijemo jušno osnovo, dodamo pa še limonovo lupinico in limonov sok.
- Osnovo za kuskus zavremo, nato vanjo stresemo kuskus.
- Kozico odstavimo in jo pokrijemo s pokrovko.
- Kuskus pustimo 5 minut pri miru, nato k njemu stresemo sesekljan peteršilj in ga premešamo z vilicami.
Postrežba:
- Kuskus razporedimo po deski ali večjem pladnju.
- Na sredino postavimo file lososa, po njem pa zlijemo sok, ki je ostal po peki.
- V posodi zmešamo vse sestavine za kremni premaz, ki ga na debelo premažemo po lososu.
- Po vrhu posujemo orehova jedrca, suhe brusnice, granatno jabolko in sesekljan svež peteršilj.
- Po vsem skupaj pošpricamo limonov sok.