Pehtranov creme brulee
Pod zapečeno skorjico se skriva nežno srce
Kaj je to – trdo je kot kamen in zanič? Pojma nimava, ampak veva, da tale nežen pehtranov creme brulee s karamelno skorjico to zagotovo ni.
Ta imenitna sladica v posodici v trenutku spremeni deževen dan v sončnega in grenko mrščenje v sladek nasmeh.
Za štiri omamne posodice potrebuješ:
90 g naravnega sladila brez kalorij SugarSweet ERY (ali 90 g sladkorja))
2,5 dl sladke smetane
2 dl mleka
5 rumenjakov
pomarančno lupinico
1 vanilijev strok
pest pehtrana
Najprej v kozici zmešaš mleko in smetano in ju zasuješ s 50 g sladkorja (ali SugarSweet ERY) ter vanju frcneš semena enega stroka vanilije. Kozico postavi na ogenj in ko mešanica zavre, jo odstavi.
V drugi posodi tri minute divje mešaj preostalih 40 g sladkorja (ali SugarSweet ERY) in 5 rumenjakov. Slednji so za seboj pustili pet osamljenih beljakov, katere lahko razveseliš s tem, da jih pospraviš v slastne Ploščice iz semen brez moke.
Zdaj med nenehnim mešanjem smetano počasi vlij k rumenjakom.
Zagrapi šopek pehtrana in ga nežno nasekljaj na prafaktorje. Smetanovo-rumenjakasto zmes precedi skozi fino cedilo, da se znebiš pene, nakar vanjo vmešaš sveže zmrcvarjen pehtran.
V visok pekač postavi posodice in jih napolni z slastno pehtranovo zmesjo, nakar v pekač vliješ vrelo vodo nekje do polovice višine posodic. Dobljen bazen porini v pečico, segreto na prijetnih 160 stopinj. Naslednje pol ure jo pusti povsem na miru.
Ko je dolgih 30 minut končno mimo, pograbi pekač iz pečice in premešaj vsebine posodic, nato jim privošči še 5 minut namakanja v vreli kopeli. Premešati je treba ker, radovedni pehtran namreč priplaval na vrh, kjer bi se ob izdelavi karamelne skorjice žalostno zažgal.
Posodice pokrij s folijo za živila in jih za 3 ure pošlji na zaslužen počitek v hladilnik.
Da iz nežne kreme v posodici nastane creme brulee, manjka le še ena stvar – predrzna karamelna skorjica. Posuj jo z malce sladkorja (ali SugarSweet ERY), katerega med zlobnim krohotom neusmiljeno zakuriš z uporabo kuhinjskega plamenometa.
Čeprav se trudi na vse kriplje, tudi krhka skorjica žlički ne more preprečiti kraje nežne vanilijeve kreme, ki se ponaša z neverjetnim pehtranovim okusom.
Nasvet: če si bolj sebične in požrešne sorte, potem ostalim reci, da je ta creme brulee naravnost zanič. Z veliko sreče ti bodo celo verjeli.
Sladek tek!