Marmelada iz rdečega grozdja brez dodanega sladkorja
Kako grozdno!
Ko pomisliš na marmelado, se ti pred očmi izrišejo celi žaklji sladkorja, ki običajno romajo v kozarce skupaj s sadjem, da tvorijo marmelado.
Zaradi izdatne pocukranosti se tako marmeladam izogiba marsikdo, ki skuša skrajšati pas za kako luknjo ali dve.
Če sladkorju prepoveš vstop v marmelado, se znebiš levjega deleža kalorij, zaradi močnega okusa rdečega grozdja in sladke podpore peščice datljev, pa okus niti malo ne trpi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
1,5 kg rdečega grozdja (Izabela ali jurka)
10 sušenih datljev
2 dl vode
1 vrečka pektina
Postopek:
- Grozdje operi in ga ročno izstisni iz lupinice. Dobljene kožice skupaj z 2 dl vode in 10 datlji zmiksaj v blenderju.
- Zmiksano zmes zmešaj z grozdnim mesom, nato pa vse skupaj pristavi na srednji ogenj in kuhljaj 10 minut.
- Globoko vijolično zmešnjavo precedi čez cedilo, da se znebiš pešk in večjih delcev. Pri tem opravilu si pomagaj z žlico, da čez cedilo zdrizneš čimveč tekočine.
- Grozdno tekočino vrni nad ogenj, jo segreje skoraj do vretja, nato pa ogenj zmanjšaj. V bodočo marmelado vmešaj pektin, nakar kuhaš še 3 minute.
- Še vročo marmelado vlij v sterilne kozarce, ki jih pokriješ s krpo, da se počasi ohladijo.
Zdaj lahko grozdno marmelado pridno pospraviš v špajzo, ne pozabi pa enega kozarca obdržati pri roki, da marmelado pošteno stestiraš s palačinkami, šmornom ali pa le z zimzeleno kombinacijo kruha in masla.
Grozdni tek!
In kdaj dodam sušene dateljne?
Anči,
zmiksaš jih s kožicami grozdja, kot piše v prvem koraku postopka 😉
LP, Midva
Manj dela in hitreje je, ce najprej jagode malo pokuhas in precedis, sele nato dodas zmiksane lupine.
Janja,
super ideja, hvala!
Ali lahko brez dateljnjev in namesto pektina bi jaz dodala želirni sladkor ampak ne vem koliko ga naj dam na 1,5 kg grozdnih jagod
Lojzka,
po najino bi potrebovala približno 400 g sladkorja.