Listnati parklji
Večplastna zloba v hrustljavi izvedbi
Medtem, ko se pridni otroci veselijo Miklavža in njegovih daril, naj bi se mali nebodijihtreba bali krutih parkljev, ki jih zaradi porednosti obiščejo v vsej svoji grozoti.
Že večkrat pa se je izkazalo, da so parklji pravzaprav kar prijetni in tudi tokrat pod hrustljavo fasado skrivajo s sirom obogateno srce.
\
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine za 8 parkljev:
1 zavitek svežega listnatega testa
50 g sira (midva sva uporabila edamca)
1 jajce
sezam
poper v zrnju
rdeč krep papir
Postopek
Priprava:
- Pečico segrejemo na 200 ºC.
- Sir na drobno naribamo, jajce pa razžvrkljamo.
- Zavitek listnatega testa razvijemo in ga premažemo z razžvrkljanim jajcem.
- Po polovici testa potresemo ribani sir, drugo polovico pa nato prepognemo čez prvo.
- Prepognjeno testo z nožem ali okroglim nožem za pico narežemo na 16 enako širokih trakcev.
- Vsak trak z obeh strani ovijemo okoli osi.
- Po dve vijačnici zvijemo skupaj tako, da sta na obeh koncih še ločena. Tako dobimo zimzeleno obliko parklja – spodaj noge, gor rogje.
- Postopek ponovimo, da dobimo krdelo parkljev, ki jih zbiramo na pladnju za peko, obloženem s papirjem za peko.
- Vsakega parklja premažemo z razžvrkljanim jajcem, po želji pa ga posujemo še s sezamom.
- Parkljem v obraz zatlačimo oči iz popra – po dve poprovi zrni dobro pritisnemo v testo, kjer naj bi parkelj imel obraz.
- Parklje pečemo 10-15 minut na (za njih prijetnih) 200 ºC.
- Ko se parklji po peklenski peki pomirijo, iz rdečega krep papirja izrežemo jezičke, ki jih na hudikove frise prilepimo z malo vode.