Martinova solata
Ali “kako ne zaužiti tedenske količine kalorij na en praznik”
Slovenski prazniki so vsi izrazito kulinarično obarvani. Prav vse spremljajo bogate jedi, po katerih je že osnovna motorika močno otežena. Da se letos ne bomo zopet kar skotalili od praznične mize, si raje pripravimo sočno solato drznih okusov.
Pod vijolično zunanjostjo se v njej skriva kup presenečenj v obliki rozin, jabolka in kostanja. Krono na vrhu solatne grmade pa predstavlja mehko kuhano jajce z nežnim tekočim rumenjakom.
Med solatami sicer velja za bolj težkokategorno, v primerjavi z ostalimi prazničnimi dobrotami pa izpade precej nedolžno.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Solata:
¼ glave rdečega zelja
2 korenčka
1 zeleno jabolko
1 pest rozin
2 pesti kuhanega in olupljenega kostanja
2 jajci
Preliv:
180 g navadnega jogurta
3 žlice bučnega olja
sol
poper
Hrustljavi mlinci:
1 rumenjak
200 g moke
3 žlice oljčnega olja
črna kumina
sol
poper
Postopek
Mlinci:
- Vse sestavine za mlince stresemo v večjo skledo. Med mešanjem postopoma dodajamo hladno vodo, dokler testo ni dovolj čvrsto, a ne sme biti mokro in lepljivo.
- Kepo testa zavijemo v folijo za živila in postavimo v hladilnik za 20 minut.
- Testo razvaljamo na tanko, kolikor se le da. Dobljeno palačinko pečemo v pečici, segreti na 180 ºC, dokler se ne napihne.
Solata:
- Zelje narežemo na tanke rezance, pri čemer si lahko pomagamo z lupilcem za krompir.
- Korenje nastrgamo in ga zmešamo skupaj z zeljem, rozinami, tankimi jabolčnimi rezinami in kostanjem. Solato nakupčkamo v globoka krožnika.
- Ker je redkokaj bolj vznemirljivo od tekočega rumenjaka, bomo na vrh solate vrgli mehko kuhano jajce. Jajci potopimo v vrelo vodo in ju ob rahlem brbotanju okoli 7 minut. Za 1 minuto ju hladimo pod tekočo vodo, nakar ju olupimo in postavimo na solati.
Preliv:
- Preliv je nadvse preprost – vse sestavine ležerno zmešamo skupaj v gladek preliv.
Krožnik solate pograbimo, jajce prepolovimo in vse skupaj zmešamo z jogurtovim prelivom.
V roko primemo hrustljave mlince in se veselo lotimo Martinove lahke pojedine, če pa želimo vsebnost kalorij še bolj zmanjšati, jih pa preprosto izpustimo. Kljub bogatim okusom lahko po jedi od mize kar odskakljamo.
Pisan tek!