Božična panna cotta
Srečnih 13 noči te loči od božiča!
Srž daril, ki se zvrstijo konec decembra, je v njihovem odvijanju. Ravno to je pri tej panna cotti najboljše: vroč preliv z jabolki in cimetom se neuspešno trudi zakriti nežno vanilijevo panna cotto, ki pa v sebi skriva tekoče jedro iz malin.
Presenečenj kar ni konec.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Za panna cotto za 6 oseb potrebuješ:
500 ml sladke smetane
100 ml mleka
6 listov želatine
3 žlice sladkorja v prahu
1 strok vanilije
Malinovo jedro:
100 g zamrznjenih malin
1 žlica sladkorja v prahu
Preliv:
2 jabolki
3 žlice rjavega sladkorja
2 žlici masla
½ žličke cimeta
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Malinovo jedro:
- Maline in sladkor pokuhaj in spasiraj. Dobljeno zmes po želji precedi, da se znebiš semen.
- Malinovo osnovo stlači v modelčke za led in pridno pospravi v skrinjo.
Panna cotta:
- Pograbi vanilijev strok, ga razpolovi in iz njega izdolbi semena.
- Semena in izpraznjen strok vrzi v mešanico smetane in mleka, ki jo segreješ skoraj do vretja. Strok nato odstrani.
- Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da nabreknejo, nakar jih ožameš in vržeš v smetano.
- Kozico odstavi z ognja in pusti, da se ohladi – vsake toliko pa njeno vsebino prijazno premešaj.
- Aromatično smetano nalij v modelčke za panna cotto in v sredino vsake potopi malinovo ledeno kocko.
- Postavi jih v hladilnik za 3 ure, oziroma dokler se ne strdijo.
Preliv:
- Jabolki olupi, izkoščiči in nareži na enakomerne majhne koščke.
- V kozico vrzi maslo, rjavi sladkor, jabolčne kocke in cimet.
- Kuhaj nad srednjim ognjem, da se jabolki zmehčata in izpustita svoj slasten sok.
- Panna cotto čmokni iz modelčkov in prelij še z vročim jabolčnim prelivom.
S kupčkom panna cotte bo čakanje na darila lažje in slajše 🙂
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Pozdravljeni,
koliko posameznih porcij pride iz sestavin?
Hvala za odgovor.
Živijo, Mojca.
Navedene sestavine so za 6 oseb.
LP, Midva 🙂
Hvala za odgovor. 6 “lonckov” torej 😊.
S hladnim prelivom bi bilo verjetno tudi ok?
Lep pozdrav,
Mojca
Zivijo,
Kako bi lahko nadomestila maline s cokolado? Bi slo? Najlepsa hvala
Zanima me, kaj oz kako naredis, da ledena kocka malin ne potone na dno.
Nič ni potrebno storiti, ledena kocka bo plavala na vrhu 🙂
LP, MIdva
Živijo, varianta v kozarčkih bi šla skozi? Hvala za odgovor in še naprej. Uspešno dalajta.
Seveda bi šla skozi 🙂
LP, Midva
kakšne modelčke pa uporabite? trd pvc?? meni noče iz modela 🙁
Nejka,
midva sva uporabila mehke silikonske modelčke.
Midva 🙂