Kremna polenta s tolmincem in ragu s klobaso
Jin in jang
Vsake toliko se na mizi pred tabo znajde jed, ki te ujame nepripravljenega. Taka je tudi ta kremna polenta z odličnim sirom tolmincem, ki ti odnese tla pod nogami.
Še dobro, da je tu prav tako izvrsten ragu s klobaso, ki ti pomaga obdržati ravnotežje!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Kremna polenta s tolmincem:
1 skodelica polente
4 skodelice vode
0,5 žličke soli
20 g masla
100 g tolminca
Ragu s klobaso:
2 klobasi za kuhanje
1 žlička timijana
2 čebuli
1 paprika
1 žlička dimljene paprike
1 žlica olja
100 ml suhega rdečega vina
200 ml jušne osnove
400 g paradižnikovih koščkov iz konzerve
sol
poper
Postopek
Kremna polenta s tolmincem:
- V lonec zlijemo vodo in frcnemo sol. Postavimo ga nad srednji ogenj.
- Ko voda zavre, vanjo z metlico vmešamo polento.
- Kuhamo po navodilih z embalaže – 30 minut, vmes pa vsake toliko premešamo.
- Ko je kuhana, polento odstavimo in vanjo vmešamo najprej maslo, nato pa še na drobno nariban sir tolminc.
Ragu s klobaso:
- Širok lonec ali višjo ponev postavimo nad srednji-visok ogenj in vanjo vlijemo olje.
- Klobasi narežemo na enakomerna kolesca, ki jih stresemo v vroče olje in jih med občasnim mešanjem pražimo 3 minute.
- Iz lonca začasno poberemo klobaso in jo odložimo na krožnik.
- V vročo maščobo stresemo na drobno nasekljano čebulo.
- Pražimo, da čebula postekleni, nato dolijemo suho rdeče vino.
- Med mešanjem postrgamo zapečene dele z dna posode in kuhamo, dokler vino skoraj popolnoma ne povre.
- V posodo vržemo na kocke narezano papriko ter po eno žličko timijana ter dimljene mlete paprike.
- Dobro pomešamo, nato vlijemo jušno osnovo in paradižnikove koščke.
- Kuhamo 5 minut, nato dodamo pečene kolute klobase.
- Kuhamo nadaljnjih 10 minut, oz. dokler se paprika ne zmehča.
- Solimo in popramo po okusu.
Postrežba:
- Na polento naložimo ragu iz klobase, čez pa nastrgamo sir tolminc.
pril
Slasten tek!