Enostavni mehki medenjaki
Praznične medene minute
Slovenci smo najbolj čebelarski narod na Zemlji in spodobi se, da se med prazničnimi dobrotami znajdejo tudi medenjaki.
Med bolj medene medenjake spadajo tile enostavni mehki medenjaki, po želji okičeni z ledenim premazom.
Za njih ne potrebujemo ogromno časa ali veliko izkušenj, le vsaj en par čebelje marljivih rok in dobršno mero sladkosnednosti.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Testo:
400 g moke
1 žlička sode bikarbone
2 žlici začimb za medenjake
2 jajci
100 g masla sobne temperature
140 g rjavega sladkorja
140 g medu
Ledeni premaz (po želji):
4 žlice limonovega soka
140 g sladkorja v prahu
Postopek
Testo:
- Moko zmešamo s sodo bikarbono in z začimbami za medenjake.
- V drugi posodi električno zmešamo jajci, maslo sobne temperature, rjavi sladkor in med.
- Suhe sestavine stresemo k mokrim in mešamo, da dobimo homogeno testo.
- Testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo za živila in postavimo v hladilnik za vsaj 1 uro.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrejemo na 180 ºC.
- Testo razvaljamo do debeline 5 mm, iz njega pa s poljubnimi modelčki izrežemo piškote, ki jih zbiramo na pekaču s peki papirjem.
- Medenjake lahko oblikujemo tudi drugače – iz testa z dlanmi oblikujemo približno enako velike kroglice, ki jih razporedimo po pekaču.
- Medenjake pečemo 7-10 minut pri 180 ºC
Premaz:
- Medenjaki so že sami po sebi odlični, a jim lahko po želji primažemo sladko piko na i z osvežilnim ledenim premazom.
- V posodici zmešamo limonov sok in sladkor v prahu.
- S čopičem nanesemo premaz po eni strani medenjaka.