Kostanjevi svaljki z omako iz kremnega sira, praženimi šampinjoni in hrustljavo slanino
Košara, polna dobrot
Kar se tiče sezonske kulinarike, sva midva rahlo usekana na jesen. Kako ne bi bila, ko pa je v tem času naokoli kup dobrot, ki jih ponuja narava. Po gozdovih se skriva cel regiment gobic s plemenitim bratrancem, belim tartufom; pod drevesi je moč najti jabolka in hruške ter bogat kaki; naokoli se kotalijo buče vseh velikosti in oblik.
Pravi ambasador jeseni pa je kostanj, ki očara s svojim sladkim okusom. Seveda je odličen že sam po sebi – pečen ali kuhan – kar je dober znak, da se bo izkazal kot izjemna sestavina.
Priprava kostanjevih svaljkov je že otročje preprosta, zato predstavlja super zaposlitev tudi za najmlajše. Testo za svaljke je namreč podobno plastelinu in se ne lepi na površino ali prste.
Okus teh jesenskih lulčkov pa je zgodba zase. Med kuho svojega okusa po kostanju ne izgubijo, prav tako pa se ta ne ukloni napadu nežne omake iz kremnega sira in tolminca, hrustljave slanine in praženih šampinjonov.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Kostanjevi svaljki:
300 g olupljenega kuhanega kostanja (lahko tudi kupljenega, pečenega)
100 g kisle smetane
1 jajce
130 g ostre pšenične moke
½ žličke soli
1 ščepec muškatnega oreščka
Omaka iz kremnega sira:
100 g kremnega namaza
50 ml mleka
2 žlici fino ribanega sira tolminca
sol
poper
Hrustljava slanina:
4 rezine slanine
Praženi šampinjoni:
100 g šampinjonov
3 vejice svežega timijana
1 ščepec soli
1 ščepec popra
Postopek
Svaljki:
- Za svaljke potrebujemo 300 g kuhanega in olupljenega kostanja. Midva sva skuhala 500 g kostanja, ga olupila in odtehtala, višek pa pojedla. Kuhala sva ga 40 minut v vreli vodi.
- Kuhan kostanj, jajce in kislo smetano vržemo v multipraktik ali sekljalnik, nato vse skupaj zmiksamo v pire.
- H kostanjevemu pireju primešamo sol in nastrgan muškatni orešček.
- Dodamo ostro moko, da dobimo voljno testo s teksturo, malce podobno plastelinu.
- Dobljeno testo oblikujemo v en velik svaljek. Prestavimo ga na čisto delovno površino.
- Od mega svaljka odrežemo en kos in ga s prsti obeh rok razvaljamo v dolgo kačo, debelo približno 1 cm.
- Dobljeno kačo razrežemo na enakomerne svaljke z nožem ali strgalom. Dolgi naj bodo 1-2 cm, odvisno od želene oblike.
- Svaljkom pogladimo ostre robove in jih prestavimo na pomokan pladenj.
- Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
Hrustljava slanina:
- Večjo ponev pristavimo nad srednji ogenj in vanjo položimo rezine slanine. Rezine naj se med seboj čim manj prekrivajo.
- Slanino pražimo na vsaki strani približno 3-4 minute, vmes pa parkrat preverimo, da se nam ne žge.
- Zaradi počasnega praženja se bo maščoba na slanini v veliki meri raztopila in poskrbela, da bo slanina postala krhka in hrustljava.
- Slanino poberemo iz ponve, pri tem pa pazimo, da čim več maščobe ostane v ponvi.
- Raporedimo jo po papirnatih kuhinjskih brisačkah in pustimo, da se malce ohladi.
- Tako pripravljena slanina bo krhka in hrustljava, zato jo lahko brez težav zdrobimo z rokami.
Praženi šampinjoni:
- Šampinjone pred pripravo oščetkamo ali pa na hitro očistimo s papirnato brisačo.
- Velike šampinjone narežemo na rezine, manjše le razpolovimo, mini šampinjončke pa pustimo kar cele.
- V ponvi, v kateri smo pražili slanino, se nahaja maščoba, ki je kot nalašč za praženje gobic. Če nam slučajno mast od slanine ne ustreza, lahko namesto nje uporabimo 1 žlico masla.
- Ponev pristavimo nad srednji-visok ogenj, v vročo maščobo pa vržemo 3 sveže vejice timijana.
- Dodamo šampinjone. Ob pogostem mešanju jih pražimo 3-5 minut, da se lepo zapečejo z vseh strani, vmes pa jih posolimo in popopramo.
Kuha svaljkov:
- V velik pisker natočimo obilo vode, ki jo pošteno solimo. Lonec pristavimo na ogenj in počakamo, da voda zavre.
- V slan krop stresemo polovico svaljkov in počakamo, da priplavajo na površje, nato počakamo še kako minuto, da jih poberemo iz vode.
- Postopek ponovimo še z drugo polovico svaljkov.
Omaka:
- Medtem, ko se svaljki svaljkajo po kastroli, mi lahko veselo pripravimo omako.
- V kozico čmoknemo kremni namaz in natočimo mleko.
- Pristavimo jo nad ogenj, njeno vsebino pa premešamo z metlico. Segrevamo skoraj do vretja.
- Omako odstavimo z ognja in vanjo primešamo ribanega tolminca.
- Iz lonca s svaljki ukrademo 3-5 žlic vroče škrobnate vode, ki bo omako ravno prav razredčila in razpustila. Količino vode prilagodimo željni gostoti omake.
- Omako popramo in solimo po okusu.
Postrežba:
- V krožnik stresemo kupček jesenskih svaljkov in jih takoj razveselimo s kremno omako.
- Po kostanjevih lulčkih namečemo popražene šampinjone in nadrobimo hrustljavo slanino.
- Krožnik zaključimo s ščepcem mletih kostanjev in nekaj listki peteršilja.
Dober tek!