Klapavice v začinjeni rdeči buzari
Slastna klapa
Včasih je veljalo, da so le pozimi školjke dovolj kvalitetne in brez toksinov, da jih lahko pomlatimo brez skrbi. Dandanes naj bi raven toksinov v okolici školjk školjkarji nenehno merili, zato se lahko njihove priprave lotimo tudi v poletnih mesecih, ko je morje sicer cveteče, imajo pa školjke občutno več mesa.
Najbolj legendaren način priprave klapavic je zagotovo v slastni omaki, buzari, pa naj bo to na belo ali rdeče. Za rdečo barvo slednje poskrbi le dodatek paradižnikovih koščkov. Midva pa se tu nisva ustavila, temveč sva buzaro pošteno začinila s timijanom, origanom ter čilijem.
Srž školjk v buzari je namreč pomakanje kruha v omako, ki jo v veliki meri tvorijo belo vino, paradižnik in sok teh oklepljenih mehkužcev. Naš cilj je torej pripraviti kar najbolj okusno pomakališče za kruh.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 4 osebe
Sestavine:
1 kg klapavic
300 ml suhega belega vina (npr. malvazije)
400 g paradižnikovih koščkov
2 šalotki
4 stroki česna
1 manjše steblo zelene
0,5 žličke timijana
0,5 žličke origana
0,5 žličke čilijevih kosmičev
2-3 žlice belih krušnih drobtin
1 šopek peteršilja
1 žlička sladkorja
oljčno olje
sol
poper
Postopek
Čiščenje školjk:
- Ko školjke kupimo, jih hranimo v hladilniku v odprti posodi, pokrijemo pa jih z vlažno krpo.
- Pred kuho jih za pol ure potunkamo v rahlo osoljeno vodo.
- Vsako školjko rahlo oščetkamo, da jo očistimo nečistoč – ni pa potrebno pretiravati.
- Če školjka ni povsem zaprta ali pa je poškodovana, jo brez oklevanja zavržemo.
- Na ravni strani školjke iz odprtine štrli “brada”, ki jo odtrgamo tako, da jo zagrabimo in odločno potegnemo proti spodnjemu delu školjke.
Školjke v buzari:
- Večjo posodo z debelim dnom postavimo nad ogenj.
- Vanjo vlijemo 2-3 žlice oljčnega olja in ga segrejemo.
- Na olju svetlo popražimo na drobno sesekljano šalotko in zeleno, približno 3 minute.
- Dodamo na tanke lističe narezan česen in popražimo, da zadiši.
- V posodo vlijemo vino, paradižnikove koščke, timijan, origano, sladkor ter po želji še čilijeve kosmiče.
- Dodamo 2-3 žlice drobtin, nato solimo in popramo po okusu.
- Omako kuhamo približno 7 minut, da se zgosti.
- Dodamo školjke in drobno sesekljan peteršilj, nato posodo pokrijemo in ob prijetnem brbotanju kuhamo še nadaljnih 3-5 minut, oz. toliko časa, da se školjke odprejo.
- Posodo odstavimo, pred serviranjem pa jih še enkrat pomešamo.
- Pri uživanju v školjkah pazimo, da zaprte nemudoma zavržemo.