Buhteljni z marmelado
Puhast, bolj puhast, buhtelj
Če se tudi tebi lušta najmehkejšega kruhka, v jedru sladko podkrepljenega z marelično marmelado, si na pravem mestu.
Tile puhasti buhteljni po rahlosti mejijo že na oblak in ko jih na mizo postaviš cel pekač, srce neustavljivo zaigra. Ampak pazi, da ne pomlatiš vseh, sicer se lahko v kratkem preobraziš v buhtelj.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za SPAR.
Naročnik oglasa je SPAR Slovenija d.o.o.
Recept
Testo:
500 g bele pšenične moke
80 g sladkorja
1 ščepec soli
1 vrečka suhega kvasa
lupinica 1 limone
40 g olja
40 g stopljenega masla
1 jajce
250 ml toplega mleka
Nadev:
Marelična marmelada
Premaz:
1 jajce
3 žlice mleka
Postopek
Testo:
- V posodo vsuj moko in dodaj suhi kvas, sladkor, jajce, limonino lupinico, stopljeno maslo in olje.
- Prilij toplo mleko in vse skupaj zmešaj in pregneti v voljno in prožno testo, ki se ne lepi na roke.
- Če namesto suhega uporabljaš svež kvas, ga prej raztopi v mleku.
- Testo naj v pokriti posodi vzhaja 1 uro, da se njegova prostornina podvoji.
Oblikovanje buhteljnov:
- Delovno površino pomokaj, na njej pa brez gnetenja razvaljaj testo v kvadrat, debel približno 0,8 cm.
- Nareži ga na 12 približno enakih pravokotnikov.
- Na sredino vsakega pravokotnika postavi žličko marelične marmelade.
- Vse konce enega kosa potegni skupaj in stisni, da testo zapreš okoli nadeva in oblikuješ kroglico.
- Kroglice postavi v namaščen pekač z gladko stranjo navzgor.
- Pekač pokrij s krpo in pusti, da buhtlji vzhajajo 30 minut.
- Pečico segrej na 180 °C.
- Jajce razžvrkljaj s tremi žlicami mleka. S tem premaži vse buhteljne.
- Buhteljne peci v predhodno ogreti pečici 25 – 30 minut.
- Po peki pekač z buhteljni pokrij s krpo.
- Puhaste buhteljne posuj s sladkorjem v prahu.