Jogurtova torta z jagodami
Dežurna odganjalka slabe vesti
Poletje je pred vrati in marsikdo se na vse kriplje otepa sladic vseh vrst. Kaj če ti zaupava, da lahko tudi torta spada v načrt počitniške postave?
Tale osvežilna in mikavna jogurtova torta vsebuje manj kalorij kot običajne, zelo sladke torte, ne špara pa s svežim jagodnim okusom.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Biskvit:
3 jajca
60 g sladkorja
60 g moke
3 žlice mleka
Jagodna marmelada s 100% sadnim deležem
Krema:
4 lončki lahkega čvrstega jogurta
250 ml sladke smetane
2 žlici sladkorja v prahu (ali po okusu)
8 listov želatine
20 jagod
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Priprava:
Biskvit:
Klasičnega biskvita se loti klasično – najprej loči skregane rumenjake in beljake. Prve skupaj s sladkorjem penasto prebutaj, beljake pa premlati v čvrst sneg. K rumenjakom zlij mleko in vsuj presejano moko, nato pa jih premešaj. Na koncu vmešaj še sneg iz beljakov.
Na dno pekača položi papir za peko in vanj zlij maso za biskvit. Za 15-18 minut ga pospravi v pečico, segreto na 180 ºC.
Krema:
Za kremo najprej stepi sladko smetano do čvrstega.
Jogurte zmešaj s poljubno količino sladkorja v prahu, midva sva ga uporabila le dve žlici.
Liste želatine namoči v hladni vodi, nato jo ožami in vrzi v kozico. Nad nizkim ognem jo popolnoma raztopi, nakar jo z električnim mešalnikom primešaš k jogurtu.
Nazadnje v jogurtovo zmes s spatulo vmešaj še stepeno smetano.
Okoli biskvita zategni obroč za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
Biskvit premaži z jagodno marmelado, nato pa po njemu razporedi na glavo obrnjene jagode, ki jim poprej ravno odsekaš pecelj.
Zdaj le še vliješ jogurtovo kremo, nato pa torto porineš v hladilnik. Na vrsti je vsaj 6-urno potrpežljivo čakanje, še raje pa kar do prihodnjega dne.
Dekoriraj po trenutnem navdihu. Midva sva na vrh stresla celo vedro jagod, nakar sva se brez trohice slabe vesti podala v tortno požrtijo. Vsak kos torte ima namreč manj kot 100 kalorij!
Lahki tek!
Pozdravljena!
Koliko zelatine fix moram uporabiti namesto 8 listov zelatine?
Živijo,
uporabi 2 vrečki želatine FIX 🙂
Pozdravljena.
Kateri jogurt sta upotabila. Hvala
Navaden lahek čvrsti jogurt od Ljubljanskih mlekarn. Lp, Midva:)
Zdravo! Ali lahko zamenjam npr. polovico količine jogurta za smetano? Želim bolj efekt lahke panna cotte. Če ja, smetano stepem? Količina želatine ostane enaka? Hvala! 🙂
Seveda lahko. Smetano stepi, količina želatine pa ostane ista. Lp, Midva:)
Zdravo, najlepša hvala za nov čudovit recept. Vajina torta zgleda odlično. En pomemben podatek. jagode , ki jih položiš na biskvit ne smejo biti prevelike. Jaz nisem imela dovolj jogurtove mase, da bi popolnoma pokrila jagode, tako da malo špičke ven gledajo, a jih bom pokrila s svežimi jagodami jutri tik pred serviranjem. Seveda je moja napaka, da sem dala noter največje in najlepše jagode, da bodo potem ob rezanju tako fajn zgledale kot na vajinih slikah.
lahko namesto navadnega dam grški jogurt?
Je kaksna zamenjava za moko?
Hvala, lp.
Nika,
v temu biskvitu ni zamenjave – pokukaj po najinih receptih za biskvit brez moke in ga kombiniraj s to kremo.
LP, MIdva
Delala bi kvadratno torto po tem receptu. Pekač imam velik 38×25. Za koliko naj povečam količine?
Joži,
vse sestavine preprosto podvoji 🙂
LP, MIdva
Zdravo. Imam vprašanje. Dva krat sem poskusla naredit tole torto. Prvič sem dala želatino v listih, pa se je spremenila krema v nitkasto in se sploh ni učvrstila. Drugič sem dala dve vrečki želatine fix in spet nič. Krema ostaja mehka in se ne strdi. Ne razumem zakaj.
Barbara,
pomembno je, da je želatina povsem stopljena, preden jo vmešaš v kremo, samo mešanje pa mora biti hitro – uporabi električni mikser.
zdravo! zanima me, če na tako torto lahko položim hostijo?
Pozdravljena,
misliva, da ne bi bilo nič narobe, če bi nanjo položila hostijo 🙂
Pozdravljeni,
Biskvit ne potrebuje pecilnega praska?
Hvala in lp.
Polona,
tako je – pecilni prašek ni potreben, ker za puhasto teksturo poskrbi sneg iz jajc.
Zdravo mene samo neki zanima. A folja mora biti nujno v pekaču ali je lahko tudi ni? hvala in LP
Marina,
acetatna folija poskrbi, da ima torta lep rob, predvsem pa jo je z lahkoto odstraniti iz pekača. Za silo lahko uporabiš tudi trakove papirja za peko, le rob ne bo tako lep.
LP, Midva
Fenomenalna torta. Vsi so polizali cel krožnik. Držal sem se recepta in je torta uspela 100 %
Pozdravljeni! Ali bi lahko jagode zamenjal s kakšnim drugim sadjem? Lp
Vid, katerokoli drugo jagodičevje bi se super obneslo!
LP, Midva 🙂
Lahko objavite vegansko verzijo? Predvidevam, da se da z agarjem vsaj vegetarijansko narediti?
Živijo,
za vegansko verzijo bi bilo potrebno zamenjati želatino, jogurt, mleko, sladko smetano in jajca, kar bi potem šlo za povsem drugačen recept.
Tako je, z uprabo agarja pa postane ta torta vegetarijanska. Za zamenjavo želatine z agarjem sledi navodilom na embalaži.
LP, midva
Pozdravljena, mene pa zanima kje kupit acetatno folijo. Iskala sem jo v sparu, merkatorju, lidlu. Nikjer je nisem našla. Hvala, lp
Merisa,
kupiš jo lahko v (spletni) trgovini Peki.
Pozdravljeni! Mene pa zanima, ker doma nimam zelatine, če jo lahko s čim nadomestim? Doma imam Kremfix, bi bilo to vredu? Ali bo krema potem preveč tekoča?
Maša,
žal ne bo šlo – za jogurtove torte je želatina nujna.
Zdravo,
ali lahko jogurt nadomestim s skuto?
lp
Tina,
lahko uporabiš skuto.
Zdravo, tortica zgleda čudovita. Mene pa zanima, kje sta kupila bel dekorativni trak z rdečimi pikami, ki je ovit okoli torte. Ga že dolgo neuspešno iščem 🙂 Hvala.
Nina,
kupila sva ga že pred časom. Poksusi v Kiku ali Tediju 😉
živijo. ali bi šlo na vrh jagodni žele (npr. 250g zamrznejnih jgod +sladkor+želatina)?
Lp
Nataša,
misliva, da ne – jagodni žele se ne bi dobro sprijel z jogurtovo kremo, zaradi česar bi verjetno zdrsnil dol.
A lahko jajca v biskvit nadomesti z veganskim nadomestkov? Sin ima alergijo na jajčka.
Kaja,
misliva, da bi moral brez težav nadomestiti.
Glede na danes totalno uničeno torto po tem receptu, je kak trik koliko segret mora biti jogurt in do kakšne mere ohlajena želatina, da se le ta v jogurtu ne združi v zgolj več kosov želeja?
Želatina mora biti kar vroča in obvezno jo je potrebno z električnim mešalnikom vmešati. Bolj ko bo temperatura jogurta in želatine ista težje jo bo vmešati.
Lp, Midva