Pita z jagodami, rabarbaro in drobljencem
Sladko-kisel in hrustljavo-nežen pomladni prigrizek
Pretekli konec tedna sva delno preživela pri starih starših. Obisk ni bil le vnuške narave, marveč sva bila na misiji ‘preštihaj in zasadi’. Tamkaj ždeči vrtiček je bil divjega šeškanja z lopato in sajenja ter sejanja namreč še kako potreben.
Ravno ko sva bila sredi zemeljskega masakra, nama je pogled zastal na zardeli lepotici, ki je z roba vrta vzvišeno motrila najino izživljanje. V tistem trenutku sva odvrgla lopato in sadike, planila na ponosno rabarbaro in jo z dobro odmerjenim rezom nožička spretno odrezala.
V trenutku čistega navdušenja in rahle požrešnosti sva se v polni kmetijski opravi usedla v avto, varno pripasala rabarbaro, pomahala zaprepadenemu dedku v slovo in jo neprištevno ucvrla naravnost domov. V kuhinjo, seveda, saj je bila na sporedu zdrava in slastna ovseno-mandljeva pita z jagodami, rabarbaro in drobljencem!
Rahla pita in drobljenec sestojita iz:
100 g celih mandljev
80 g ovsenih kosmičev
100 g pirine moke
2 žlici naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali 70 g sladkorja)
100 g masla
1 žlica arome vanilije
Drobljenec bo posebej deležen:
3 žlic ovsenih kosmičev
2 žlic mletih mandljev
Sladko-kisel damski nadev vključuje:
150 g rabarbare
250 g jagod
sok pol limone
2 žlici mletih mandljev
naravno sladilo SugarSweet 1:2 ali sladkor
Nama je vrtiček ponudil le 150 g rabarbare. V kolikor si želiš bolj njenega, kislega okusa, je uporabi več, a potem sorazmerno zmanjšaj količino jagod.
Namig: jagode se v piti obnesejo odlično tudi v odsotnosti rabarbare.
V navdušeni sekljalnik vsuj cele mandlje, moko in ovsene kosmiče ter jih zmelji.
K zmesi nežno ubij jajci, navrzi maslo sobne temperature, vsuj SugarSweet in vlij aromo vanilije, nato navedeno zmešaj v testo.
Pozor! Listi rabarbare vsebujejo veliko oksalatov, topnih snovi oksalne kisline, ki skupaj z drugimi toksini v listih povzročajo težave pri presnovi kalcija, nastanek ledvičnih kamnov in celo zastrupitev, zato jih pred pripravo odreži!
Sedaj pride na vrsto nenačrtovano ugrabljena zvezda dneva – rabarbara. Ker sva slišala, da se odlično razume z drugo načičkano damo – jagodo – sva povabila tudi njo.
Med umivanjem sta čisto po najstniško čebljali in opravljali vso možno povrtnino – kako zavaljen je gospod zelje, čemu je mladi peteršilj tako skuštran in pred čim se stric krompir venomer skriva.
Rabarbari odstrani liste, peclje pa olupi. Nato jagodi odstrani kapice in jo skupaj z rabarbaro hitro nasekljaj in ju nameči v ponev ter pomiri s sokom pol limone. Sladkaj z naravnim sladilom ali sladkorjem po okusu.
Kuhaj, dokler se gospodični ne razpustita, nakar vsuješ dve žlici mletih mandljev, da nadev zgostiš.
Po dnu pekača, obdanim s papirjem za peko, razporedi dve tretjini testa ter ga tu in tam prebodi z vilicami. Pekač ima zapeljive mere 30×22 cm.
Testo premaži z nečimrnim škrlatnim nadevom.
K preostalemu testu vsuj 3 žlice ovsenih kosmičev in 2 žlici mletih mandljev in premešaj, nato pridobljeno maso nadrobi po celotni površini nadeva.
Pekač v eni spretni potezi zatlači v pečico, segreto na 200 stopinj.
Potrpežljivo postopaj po kuhinji 15-20 minut, oz. do lepe zapečenosti, medtem pa postaja debata med jagodo in rabarbaro vedno bolj vroča.
Ko se zabavna peka zaključi, pusti da se novopečena pita ohladi, nato jo prešerno razreži na grižljajčke in razporedi po prvi leseni deski, ki ti pride pod roke.
Rezine nakupčkaj v ovseno-jagodni-rabarbarin stolpič in navihano opazuj, kako vonjave privabijo požrešni stampedo bližnjih.
In spravi se na vrt, morda tudi ti odkriješ kaj zabavno okusnega!
Zelo dobro in osvezilno zgleda ta pita! Koliko casa se kuhajo jagode in rabarbara do ‘razpustitve’ ?
Živijo, Nuša 🙂
Ponavadi je postopek razpustitve zelo hiter – tam nekje 4-5 minut. Največji dejavnik je velikost rabarbarinih in jagodnih koščkov.
Ko postane mešanica džemasta in koščkov skorajda ni več, boš vedela, da sta se razpustili, kot se zagre 😉
Danes sem tole spekel in je super. Imel sem pa težavo z rabarbaro, sploh se ni razpustila, nadev je ostal polno tistih trdih vlaken od rabarbare… Kje sem zamočil? Okus je pa res super
Živijo, Primož!
Si rabarbaro olupil? Poleg tega pa mora biti narezana na majhne koščke.
Drugače pa hvala in se strinjava – tudi nama je ta pita zelo okusna 🙂
Zdravo.
Tole pito sem v soboto naredila 2x… ker je pri pekač kljub dvojni masi tako izginil. 😀 Obakrat odlična! Sem pa pričakovala (glede na vajin opis) da bo hrustljava. Prva je bila za odtenek hrustljava ko je bila še topla, potem pa več ne, druga pa je celo čez noč počivala na zraku a o hrustljavosti ne duha ne sluha, kar me je malo razočaralo.
Veselo kuhanje še naprej! 🙂
Lp, Maša
Zdravo, Maša! Vesli naju, da vam je pita teknila. Spodnji del res ne pride hrustljav, vendar nama je drobljenec na vrhu pite nastal tako hrustljav,da je kar hrustalo pod zobmi:) Naslednjič mogoče peci pito kakšno minuto dlje ali zadnjih 5 minut na zgornji rešetki, da se drobljenec res dobro zapeče:)lp, midva