Goveji jušni cmočki
Jušne frnikole
Goveja juha je nedeljski prvak v težki kategoriji, velik delež njenega okusa pa gre na rovaš bočnika, stegna ali drugega kosa govedine. Ko je konec s kuho juhe, nitkasto meso običajno prežvečimo ob srkanju juhe, ali pa ga zbašemo v solato s kuhanim jajcem.
Opisani načini uporabe tega slastnega mesa so povsem na mestu, ampak midva meniva, da spada kar nazaj v župo – v obliki ravno prav čvrstih in slastnih govejih cmočkov.
Nudeljni, ribana kaša in zlate kroglice so lanski sneg.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
250 g govejega mesa iz juhe
1 žemlja
3 žlice drobtin
1 manjša čebula
2 jajci
1 žlička soli
2 žlici peteršilja
0,5 žličke timijana
1 ščepec popra
1 žlica olja
mleko
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
- Mesu odstranimo kost, kolagen in vezivno tkivo. Raztrgamo ga na manjše kose.
- Meso postavimo v multipraktik in ga z dvemi jajci zmiksamo v paštetko.
- Žemljo natrgamo in za 10 minut namočimo v mleku. Ožamemo jo in skupaj s soljo, poprom, peteršiljem in drobtinami primešamo k mesu.
- Čebulo na drobno nasekljamo in jo na srednjem ognju pražimo na žlici olja, dokler ne prične rjaveti. Sveže popraženo čebulo primešamo k mesni masi.
- Iz mase z dlanmi oblikujemo enakomerne kroglice, ki jih nato 3-4 minute kuhamo v slanem kropu (ne v juhi, da ne postane motna).
Od zdaj naprej bo nedeljsko juho spremljal srdit boj za sleherni cmoček.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!