Kakavovi piškoti za začetnike
Trotlziher
Vsak mora nekje začeti in zakaj ne bi s slastnimi kakavovimi piškoti, ki jih pripraviš z levo roko (ali z desno, če si levičar)? Simpl priprava je tudi nalašč za praznično packanje z našimi najmlajšimi, pazi le, da ne pojejo cele mase, še preden piškoti dobijo obliko (najin Kris se ob tem potuhnjeno hihita).
Krhki, odlični in enostavni – nimaš več izgovorov, pograbi piškotne modelčke s prazničnim motivom in se loti peke!
Če se ti ne lušta kakava, pa lahko pripraviš najine klasične PIŠKOTE ZA ZAČETNIKE.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Piškoti:
170 g sladkorja
170 g masla
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve arome
1 jajce velikosti L
280 g pšenične bele moke
40 g Dr. Oetker kakava za kolače
2 ščepca soli
pol vrečke Dr. Oetker pecilnega praška
Okrasitev:
bela čokolada
Dr. Oetker božični dekor
Oprema:
1-2 pladnja za peko
1-2 lista papirja za peko
valjar
modelčki za piškote z božičnim motivom
Postopek
Piškoti:
- Kako uro pred piškotarjenjem postavi maslo na pult, da se zmehča.
- V posodo stresi 170 g zmehčanega masla, narezanega na kocke.
- Dodaj 170 g sladkorja in žličko vanilijeve arome, nato vse skupaj veselo zmiksaj v svetlo peno.
- Dodaj eno veliko jajce in mokre sestavine še enkrat električno premlati.
- V drugo posodo stresi 280 g moke, 40 g kakava, 2 ščepca soli in pol vrečke pecilnega praška, nato jih dobro premešaj.
- Suhe sestavine stresi k mokrim, vse skupaj pa električno premešaj do homogene piškotne mase.
- Maso z dlanmi oblikuj v gladek ploščat disk in ga zavij v folijo za živila in postavi za 30 minut v hladilnik.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Pripravi si delovno postajo – čist in suh pult narahlo pomokaj, zraven pa postavi poljubne modelčke in valjar.
- Na pladenj za peko postavi list peki papirja.
- Zdaj je čas, da v kuhinjo zbobnaš še male ročice, če so na voljo.
- Piškotno maso odvij in jo razpolovi.
- Polovico razvaljaj do debeline približno 0,5 cm.
- Glede oblike se ne obremenjuj, važno je, da je testo vsaj približno enako debelo.
- Z modelčki iz testa izreži piškotke in jih prenesi na pladenj za peko, pri čemer si lahko pomagaš z lopatko.
- Ostanke testa dodaj k ostali masi in jo zopet razvaljaj
- Ko napolniš pladenj, ga porini v pečico.
- Piškote peci 6-8 min pri 180 ºC.
- Medtem, ko se prva peče prva runda piškotov, se takoj loti druge – masa naj ne stoji predolgo.
- Ko so piškoti pečeni, jih pusti, da se ohladijo na pekaču. Če ga rabiš za peko druge runde, piškote z njega potegni kar s peki papirjem.
Okrasitev:
- Piškote razporedi po peki papirju.
- Belo čokolado nalomi in jo stopi nad nizkim ognjem ali pa postopoma v mikrovalovni pečici.
- S stopljeno čokolado napolni ali posebno pisalo ali pa dresirno vrečko, ki ji odrežeš res mini konico.
- Čokolado pošpricaj po piškotih, čez pa posuj božični dekor.