“Dulce de leche” mlečno-karamelna torta z jabolki
Slasten napad na brbončice
Karamela in jabolko zagotovo spadata med najbolj kultne pare, nekam med Janka in Metko ter rit in srajco. Ta slastni duo je kot nalašč za prihajajoče praznike, še posebej, če ga stlačimo v lično tortico!
V resnici pa pri tej torti ne gre za klasično karamelo, temveč za dulce de leche – karamelno-mlečno zmes, ki se zaradi svoje prijetne kremnosti in bogatega okusa odlično znajde na vrhu praktično vseh sladic.
V kolikor dulce de leche ne prodajajo v lokalni trgovini, ga lahko pripravimo sami. Kjub izjemnemu okusu je njegova domača priprava nadvse enostavna, v kolikor se poslužiš kondenziranega mleka in pečice.
Na puhastem biskvitu se pod kremo z dulce de leche skriva želejast disk iz jabolk in cimeta, piko na i na vrhu torte pa zakoliči še preliv iz dulce de leche.
V kolikor obožuješ karamelo, potem ne smeš zamuditi karamelno-čokoladne mousse torte in legendarne Snickers mousse torte brez peke.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Dulce de leche:
340 g gostega kondenziranega mleka (v tubi ali konzervi)
Jabolčni disk:
300 g jabolčnih koščkov (iz cca. 3 velikih jabolk)
2 žlici rjavega sladkorja
2 lista želatine
0,5 žličke cimeta
Biskvit:
1 jajce
70 g moke
50 g rjavega sladkorja
0,5 žličke cimeta
1/4 žličke pecilnega praška
25 ml olja
35 ml mleka
Krema:
250 g maskarpone sira
400 ml sladke smetane za stepanje
150 g dulce de leche
5 listov želatine
Preliv:
100 g dulce de leche
100 g smetane
2 lista želatine
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
Biskvit:
- Jajce in sladkor penasto stepemo.
- Primešamo olje in mleko, povsem na koncu pa še mešanico moke, pecilnega praška in cimeta.
- Maso za biskvit vlijemo v tortni pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko.
- Biskvit se peče 10-15 minut na 180 °C.
- Pečenost biskvita preverimo z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati čist.
Dulce de leche:
Sicer bi lahko ta slastni preliv ušpičili iz navadnega mleka in sladkorja, a je dolgotrajno ždenje ob šporgetu preveč dolgočasno.
Za bolj preprosto pripravo se tako poslužimo pečice in uporabimo kondenzirano mleko, ki je že slajeno. Pazljivi moramo biti, da uporabimo gosto kondenzirano mleko, ki je v tubi ali pločevinki!
- Pečico segrejemo na 220 °C.
- Kondenzirano mleko čmoknemo v plitko stekleno posodo. Posodo pokrijemo z aluminijasto folijo in jo dobro zatesnimo.
- To posodo vtaknemo v večji pekač, v katerega natočimo vodo. Voda naj sega malo pod rob steklene posode.
- Vse skupaj pospravimo v pečico, tam pa naj ostane 2 uri.
Jabolčni disk:
- Za disk potrebujemo jabolčne koščke, ki jih dobimo z lupljenjem, izkoščičenjem in rezanjem jabolk.
- Jabolčne koščke vržemo v kozico skupaj s sladkorjem.
- Pražimo jih, da se zmehčajo, nato jih spasiramo s paličnim mešalnikom.
- Primešamo cimet.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico z jabolki.
- Nad ognjem mešamo toliko časa, da se želatina popolnoma raztopi.
- Disk mora biti občutno manjši od torte, zato moramo zanj najti primerno velik pekač ali kaj podobnega. Midva sva uporabila kar skledo z ravnim dnom.
- Ob dno izbrane posode tesno potisnemo prozorno folijo za živila, nato pa vanjo vlijemo jabolčno osnovo.
- Postavimo jo na hladno, da se jabolčna lužica strdi v čvrst želatinast disk.
Krema:
- Sladko smetano električno premlatimo do stepene smetane.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Ožamemo jih in vržemo v kozico.
- Kozico pristavimo na nizek ogenj in segrevamo, da se želatina popolnoma raztopi.
- Z električnim mikserjem zmešamo želatino v maskarpone.
- K maskarpone zmesi primešamo dulce de leche, povsem na koncu pa s spatulo še stepeno smetano.
Tortogradnja:
- Biskvit postavimo na kartonast podstavek za torte.
- Okoli njega zategnemo nastavljiv tortni obroč. Po notranji strani obroča tesno namestimo acetatno folijo, ki bo poskrbela za lep rob torte.
- Biskvit izdatno namočimo z mlekom.
- Na sredino biskvita postavimo jabolčni disk.
- Vse skupaj prelijemo s kremo, ki jo poravnamo.
- Nadebudno torto zdaj zapremo v hladilnik, kjer naj počaka, da se krema strdi.
Preliv:
- V kozico vlijemo sladko smetano in dulce de leche ter jo pristavimo nad srednji ogenj.
- Želatino namočimo v hladni vodi, počakamo, da se napoji, in jo ožamemo.
- Želatino vržemo v kozico s sladko smetano in dulce de leche. Mešamo, da se želatina popolnoma raztopi.
- Dobljen preliv malce ohladimo, nato pa zlijemo na vrh torte.
Kot običajno mora torta pred zaužitjem na krajše počitnice v hladilnik. Te naj trajajo vsaj 6 ur, še bolje pa če tortica tam počaka do prihodnjega dne.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!