Čokoladno-borovničeva mousse torta

You may also like...

88 Responses

  1. biba says:

    Vauuuu.. tezko se bo odlocit katero izmed sestricn bom prvo naredila. Obe sta krasne in vrjamem da tut dobre 🙂 javimo kako uspe 😉

  2. tsnja says:

    Zdravo!
    Kakšen pekač rabim za to čudovito torto? Premer mislim.
    Hvala

  3. špela says:

    hei. Odlična ideja. poskusim konec meseca ob roj.dnevu partnerja. Eno borovničevo-čokoladno…drugo pa čokoladno (biskvit, temna, mlečna, bela) 😀 upam na zadovoljstvo=)))

  4. biba says:

    Samo še nekaj..lahko uporabim želatino v prahu oz, kremfix?

  5. Nadja says:

    Živjo, bi šlo v tortnem modelu s premerom 28 cm?
    Hvala 🙂

  6. tamara says:

    Ojla, s čim lahko nadomestim acetatno folijo? Hm…da ne bo tortica razpadla ko bom odprla obroč? Hvala za odgovor:)

    • midva says:

      Tamara,
      Delo bo odlično opravil papir za peko! Namig: med njim in obročem daj malce masla/olja, da se ga bo bolje držal.

  7. Karmen says:

    Meni pa se je zadnja krema “sesirila”. Delala sem enako kot prejsnji, po receptu ampak je na koncu zgledala kot sesirjena in namesto da bi bila lepa kremasta je nastalo tudi nekaj tekocine… Kje sem ga polomila? Je pa to prva stvar v zivljenju, ki sem jo poskusala speci. Sem vseeno dokoncala in bomo videli kako bo ko jo dam iz hladilnika 🙂

    • pizmur says:

      Zdravo, Karmen!
      Krema se ti je verjetno sesirila, ker si preveč mešala ali pa je bila čokolada, ki si jo vmešala, prevroča. Z belo čokolado je malo težje rokovati kakor z ostalimi. Lp, Midva 🙂

  8. Polona says:

    Koliko časa pribljižno potrebuje ena krema, da se strdi v hladilniku? 😛

    • midva says:

      Zdravo Polona! Krema se hitro strdi približno 20 min, če se ti pa mudi si pa lahko pomagaš z zmrzovalnikom;) lp, Midva:)

  9. maja says:

    živjo, imam eno vprašanje in sicer, me zanima, zakaj je potrebno dati folijo (kaj se zgodi če je ne daš)? Prvič bom delala torto, pa me zanima če lahko uporabim samo model za torto.

    • midva says:

      Maja,
      Folijo se uporabi zato, da se torta pri sestavljanju ne prime modela. Če je ne daš, si boš morala pomagati z nožem, kar bo botrovalo ne ravno lepi stranici torte. Namesto folije lahko uporabiš papir za peko, narezan na trakove.
      Drživa pesti za prvo torto 🙂

  10. Petra says:

    Ce prav razumem…naredis kremo, jo namazes, das v hladilnik in se ta cas lotis druge itd.
    Bi mi znala svetovati, glede zelatine – ce je nebi uporabila, bi se krema razlezla?
    Folija se dobi v papirnici?
    Se mi samo zdi ali imata nekoliko visji obod? Bo dovolj kr obicajni?
    Full hvala v naprej za odgovore 🙂
    Lp

    • midva says:

      Petra, tako je – medtem, ko se ena krema strjuje v hladilniku, pripraviš drugo.
      Brez želatine nisva poskusila, ampak misliva, da brez nje plasti ne bi bile dovolj čvrste.
      Folijo lahko kupiš v papirnici ali v specializiranih prodajalnah za slaščičarstvo in peko, namesto nje pa lahko uspešno uporabiš peki papir.
      Za sestavljanje tort uporabljava obroč za torte, ki je malce višji, ampak lahko uporabiš tudi navadni obod, le folija/peki papir naj bo višji od oboda.

  11. tanja says:

    Pozdravljena!!!

    Moram napisat da je torta Fenomenalna!!!!!!!!!!!!!
    Lp
    Tanja

  12. Nataša says:

    Zanima me, zakaj se mi temna krema ni naredila. Delala sem jo po postopku, vendar je krema bela s koščki temne čokolade. Kaj sem delala narobe?
    Torto bomo danes razrezali in upam, da to ne bo vplivalo na okus.
    Hvala za odgovor!
    LP
    Nataša

    • midva says:

      Zdravo Nataša!
      Verjetno si čokolado po topljenju preveč ohladila ali pa vanjo vmešala prehladno smetano in se čokolada ni lepo ter enakomerno zmešala, zaradi česar so vidni kočki čokolade. Misliva pa da bo okus vseeno top:) Lp, Midva

  13. Janja says:

    Tudi meni se je sesirila zadnja bela krema, vendar sem jo rešila. Odstranila sesirjeno kremo in naredila popolno belino še enkrat. Tako sem postala rešiteljica popolne čokoladno-borovničeve mousse torte. In naš enoletnik je presrečen, da lahko packa. Hvala Midva 🙂

    • midva says:

      Čestitava za uspešno reševalno akcijo in zavidava tvojemu enoletnemu sinčku:) Hvala tebi ker naju bereš:)lp, Midva

  14. Borka says:

    Katera tortica je pa tale s svečko?
    Mmmmmm….ajn recepti!!!

  15. Saša says:

    Ali bi tortica uspela, ce jo naredim po vegansko. Biskvit brez jajca (ga izpustim ali dodam kaksno zlico olja) in z rasklinskim mlekom. Za kreme pa uporabim npr. kokosovo smetano, veganske cokolade in agar agar. Sestavine so zelo drage, zato ne vem ali tvegam in probam. 🙂

    • midva says:

      Zdravo Saša!
      Seveda bi šlo, namesto jajčka dodaj kakšno žlico moke in olja več, ostalo pa enostavno samo zamenjaš z veganskimi izdelki. Lp, Midva

      • Saša says:

        Danes sem za pokušino naredila samo biskvit – na veganski način. Nisem dala jajca, uporabila sem riževo mleko z mandlji in pa kakav v prahu od Gorenke. Ali je normalno, da je biskvit takšen, kot bi se iz njega cedila čokolada. 🙂 Pride zato precej sočen. Se mi zdi pa torta skoraj presladka. Ali lahko količino sladkorja zmanjšam – na primer na 170 g sladkorja (ali moram potem dati česa drugega več). Ta rastlinska mleka so namreč že sama sladka. Pa še nekaj me muči. Rob okrog mi ni ratal tako lep kot na slikah – biskvit se je primil na pekač. Kaj sem naredila narobe – ali sem ga premalo namazala. Torto sem ulila na odstranljivo dno od modela. Se je tudi tu prijela gor – vse sem mazala s kokosovim oljem. Torte nebi mogla prestaviti na pladenj. Ali bi morala peči brez kovinskega dna, samo na peki papirju? Prosim za malo nasvetov. Naslednjič bo šlo zares. 😉 Krem še nisem preizkusila, ker še nimam kokosove smetane in veganske bele čokolade. 🙂 Sem biskvit namazala z marmelado in posula s kokosom. Je bilo vseeno njami. 🙂

        • midva says:

          Zdravo Saša!
          Biskvit pride že v osnovi zelo sladek in zelo sočen, če ti je presladko ti priporočava da količine sladkorja rahlo zmanjšaš in malo povečaš količino moke.Midva ponavadi tortno dno obdava s papirjem za peko okoli pa obroč zelo namastiva včasih pa tudi pomokava, tako da ti priporočava, da ko ga namastiš z kokosovo maščobo, da ga še fajn pomokaš in se ti nič ne bo prijelo:)

  16. Mateja says:

    Pozdravljeni,mene pa zanima kako si lahko pomagam,ker nimam acetatne folije??

  17. maja says:

    Živjo. Že večkrat sem pekla to torto in vse je super uspelo. Včeraj pa sem jo zopet naredila. Zataknilo se mi je pri beli čokoladi. Uporabila sem Mannerjevo, kot vedno, le da se tokrat ni in ni stopila. Postala je taka masa kot testo. Šla sem gledat embalažo če sem slučajno vzela katero drugo ampak na njej je pisalo bela čokolada za prelive. Kaj pa vidva mislita da bi lahko bilo? Aja..torto sem naredila brez bele čokolade in je bila tudi zelo okusna. Vseeno mi ne da miru. Lp Maja

  18. Ana says:

    Vajini recepti so res top! Kadar mi zmanjka idej, vedno najdem kaj ustreznega tukaj 🙂 Tole tortico sem naredila s čokoladno kokosovim biskvitom, ki mi je ostal od prejšnje torte in spodnjo kremo zamenjala s kokosovo. Je šla v roku ene ure 😉 Naslednjič poskusim še z original biskvitom.

    • midva says:

      Ana,

      hvala za laskave besede, z veseljem deliva recepte in sva navdušena, če v komu vzpodbudiva nove ideje 😉

      Lp,
      Midva

  19. Valentina says:

    Koliko % je temna čokolada in ali želatino umešamo z električnim mešalnikom. Nimam najboljših izkušenj z njo saj se mi je pri zadnji torti ni razporedila po celi kremi in si lahko ob ugrizu naletel na cel košček želatine – kar pa je bilo prav nagnusni :/ kako naj se izognem tem koščkom????

    • midva says:

      Zdravo Valentina!
      Temna čokolada, ki sva jo midva uporabila je 70%. Raztopljeno želatino obvezno električno vmešaj v kremo da se izogneš takšnim koščkom. Lp, Midva:)

  20. TANJA says:

    zgleda odlično 🙂 nameravam jo narediti v petek zvečer za sobotno popoldne..zanima me, če bi dala v soboto dopoldne na tortico jedilno sliko bi bilo ok? je dovolj vlažna krema?

    • pizmur says:

      Zdravo Tanja!
      V tvojem primeru, bi raje sliko dala na torto isti dan. Saj se bojiva, da bi se ti slika že do naslednjega dne nagubala. Tako da boljše da tortico isti dan ko se bo postregla, premažeš po vrhu s smetano in nato daš sliko gor. Lp, Midva:)

  21. Anja says:

    Živjo 🙂
    Zanima me, kako visoka pride torta, saj ne vem, v čem bi jo delala. Bi jo nalagala kar v pekač, vendar se bojim da je prenizek. Kakšna ideja, kako in v čem bi najlažje nanizala plasti, da ne bi bile zamazane, ampak bi bile linije med plastmi čiste. če me razumete 🙂
    Hvala in lp

    • midva says:

      Zdravo, Anja:)

      Tortica pride visoka cca. 6cm, če te skrbi da imaš pekač prenizek, ga enostavno obdaj s peki papirjem, ki naj sega višje od pekača. Tako pridobiš lahko kakšen cm več:)
      Veliko veselja pri ustvarjanju, Midva:)

  22. Barbara says:

    Wiiii, Vidva, ko bi vedela, kako sem uživala ob sestavljanju tele tortice 🙂 Ravnokar sem vlila se najsvetlejšo plast in j torto “šuknila” v hladilnik. In ne morem si kaj, da ne bi za naprej brskala, kaj bom naredila…

  23. ana says:

    Zanima me, koliko časa zdrži torta. Narediti moram namreč 5 tort za veliko abrahamovo fešto, pa mi verjetno ne bo zneslo vse zadnji dan…
    Hvala za odgovor!

    ps. Super recepti! 🙂

  24. nina says:

    Zivjo. Zanima me kaksne bi morale biti kolicine za tortni model 30cm? Hvala

  25. Picky Palate says:

    Mene pa zanima to stojalo za torto… Kje se ga lahko kupi?

  26. NikaK says:

    Mene pa zanima ce lahko borovnice zamenjam z jagodami? Kolicina ostane ista? Hvala

  27. Mirjana says:

    Źivjo….krasen recept kot vsi vajini 😊 mene pa zanima količina želatine v prahu,če bi jo uporabila namesto lističev? Hvala,lp

    • midva says:

      Zdravo Mirjana pri prvi in tretji kremi uporabi po pol vrečke želatine v prahu, pri drugi kremi pa malo več kot polovico vrečke v prahu. Lp, Midva:)

  28. nina says:

    Mene pa zanima ali pri zadnji kremi tudi stopiš želatino ker nič ne piše. in pa ali je treba biskvit kaj namočiti ker imamo radi res sočne torte da skoraj teče iz biskvita haah in koliko je sladek biskvit?

    • nina says:

      aja pa še to če uporabim zmrznjene borovnice ali jih prej odtalim ali ne?

      • midva says:

        Borobnic ne rabiš odtaliti, ker jih moraš v vsakem primeru segreti na štedilniku in nato spasirati. Lp, Midva;)

    • midva says:

      Zdravo Nina.

      Biskvit je klasičen hershey’s biskvit, ki pride kar sladek. Biskvit za dodatno sočnost, lahko sevda še izdatno namočis. Seveda pri zadnji kremi prav tako namočiš in stopiš želatino. Lp, Midva;)

  29. nina says:

    Zdravo,

    pri tem receptu bi želela uporabiti kvadraten pekač 38×25 cm, kateremu na škatli piše da je kot 1 in 1/2 okroglega pekača premera 26 cm.
    Bo potem dovolj če vsem sestavinam dodam še polovico le teh razen pri jajcih bi verjetno morala dati 2kom.

    hvala

    lp Nina

  30. aleksandra says:

    midva zivjo! 🙂
    sem se odločila deliti še mojo izkušnjo 😉 s pekačem in mikserjem nisva ravno na ti, vendar sem se tega projekta lotila z veliko žlico ;
    v osnovi so torto pohvalili vsi, še posebno biskvit ker mi je uspel res vrhunsko, vendar moram priznati,da sem imela ogromno težav z nadevi
    ko sem vmesala cokolado v smetano in dodala zelatino, je zmes kar naenkrat postala zelo vodena, potem sem pa vodo odlila in mi je na koncu nastala lepa gosta krema.
    ravno tako sem imela tezave pri borovničevi in beli kremi, občutek sem imela da sta se mi obe kremi sesirili in obe sta bili zelo vodeni. na koncu sem obema dodala skuto, da je ratala krema gosta.
    mogoce je bila tezava v želatini, ker sem uporabljala instant želatino, saj tiste v lisičih nikjer nisem dobila.

    lp
    aleksandra

  31. Teja says:

    Me zanima na splošno za biskvite (oblate) za torte. Se jih peče navadno ali ventilacijsko? Hvala.

  32. Anja says:

    Pozdravljena ☺
    Lahko namesto biskvita naredim piškotno dno?
    Hvala za odgovor in hvala za vse slastne recepte☺

  33. Lili says:

    Borovnice ni treba nič precediti,ko se jih zmiksa?
    Kako bi okrasila torto za rojstni dan?
    Hvala

  34. Katna says:

    Zdravo. Naredila torto.l. V bistvu nekaj majnsih borovnicevih tortic. Moti me edino da okus borovnice sploh ne pride do izraza. Okusi se bolj kot ne cokolada. Delala po ajinem receptu. Razen vanilijeve arome nisem dodala. Sem pa nato naredila obliv iz borovnic ter vsako oosebej prelila. Pa se vedno mocno prevladuje okis temnw cokolade. Kako je bilo pri vama? Hvala

  35. Tadeja says:

    Zanima me ce dodas vrelo vodo k biskvitu?sneg ne naredis posebej?lp Tadeja

    • midva says:

      Tako je, vrela voda je zadnja sestavina v biskvitu. Za Hershey’s biskvit se jajc ne loči.
      LP, Midva 😉

  36. Vesna says:

    Živjo. Mene pa zanima ali bi lahko tole slastno tortico oblekla v fondat, saj bi jo naredila za hcerin rojstni dan? Hvala za odgovor.

  37. Vesna says:

    Mene pa zanima ali bi torta zdržala, če jo obdam s tičino maso, ali bi bilo mogoče bolje če jo prelijem z mirror glaze glazuro? Hvala za odgovor. Vesna

    • midva says:

      Vesna pozdravljena. Če bi želela tako torto obleči v tičino, bi morala na vrhu dodati še en biskvit. Tako da priporočava mirror glaze glazuro.

  38. Monika says:

    Zivijo!
    Se mora biskvit popolnoma ohladiti?

  39. Tina says:

    Zivjo. Mene pa zanima, kakšni morata biti čokoladi? Sta lahko milka bela in temna čokilada ali kakšna druga posebna? Kaj priporočate.

  40. Jana says:

    Pozdravljena,
    a bi lahko namesto borovnic uporabila jagode? Lahko tudi zamrznjene? Kakšno količino “priporočate” in koliko želatine?

    • midva says:

      Jana,

      jagode bi se prav tako dobro obnesle, tudi zamrznjene. Količina naj bo kar ista kot je borovnic, torej 100 g.

  41. Eli says:

    Pozdravljena,
    ne vem, a sem kaj narobe razumela al kaj. Meni je Hershlyjev biskvit ratal predcej visok (5,5 cm), pa sem pekla v pekaču premera 28. Zdi se mi preveč visok. Ne vem pa, če mi uspe oz. se to sploh počne, ker je nekak krhek biskvit, ga prerezat. Kaksne izkušnje, nasvet?? BTW diši omamno, zelo čokoladno, malo sem odškrnila in je zeloo okusen..ampak..krhek. Lp

  42. Sara says:

    Zdravo. Torto bi želela preliti z mirror glaze. Ker jo moram pred prelivom zamrzniti, me zanima ali bo po odtajanju obdržala obliko? Ali se bo razlezla in je bolje, da je ne zamrznem? Hvala in lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.