Božična presna torta
Presna in resno krasna
Kljub temu, da je Božiček velik ljubitelj vsega sladkega, se mu včasih po dolgih dneh božičkanja res ne ljubi peči še kake zakomplicirane torte. Za take trenutke poseže po klasičnem severnopolnem receptu za božično presno torto. Nič peke, nič stepanja, potrebuješ le blender.
Njen poden je datljevo-orehov s kakavom, prvi štuk pa tvori dobro začinjena zmes indijskih oreščkov in kokosovega mleka. Ravno Kotányi začimbe poskrbijo za pristno božično aromo te torte.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Podlaga:
160 g orehovih jedrc
160 g mehkih medjool datljev
20 g grenkega kakava v prahu
Krema:
230 g indijskih oreščkov
400 ml kokosovega mleka
100 g kokosovega olja
3-5 žlic medu ali javorjevega sirupa
1-2 žlički Kotányi cimeta
¼ žličke Kotányi kardamoma
¼ žličke Kotányi mletih klinčkov
¼ žličke Kotányi mletega ingverja
Navedene sestavine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če želiš torto drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Predpriprava:
Preden se lotiš priprave torte, moraš dan prej poskrbeti za dva pogoja:
- 230 g indijskih oreščkov moraš čez noč namočiti v hladni vodi
- kokosovo mleko mora biti vsaj 1 dan pri miru v hladilniku.
Podlaga:
- V blender zatlači 160 g orehovih jedrc, 160 g datljev in 20 g kakava.
- Vse skupaj pošteno zmiksaj, da dobiš gosto zmes.
- Na tortno podlago postavi obroč za torte, nastavljen na premer 20 cm.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- Na dno pripravljenega tortnega modela nanesi zmiksano maso.
- Potlači jo ob dno in poravnaj, da je gladka in ravna.
Krema:
- Odpri pločevinko kokosovega mleka in previdno odlij tekočino. Strjeni del – kokosovo maščobo – pa vrzi v blender.
- Dodaj odcejene indijske oreščke, 100 ml kokosovega olja ter 3-5 žlic medu (ali javorjevega sirupa).
- Ne pozabi na začimbe – 1-2 žlički cimeta ter po četrt žličke kardamoma, mletih klinčkov in mletega ingverja.
- Naštete sestavine zmiksaj v gladko, homogeno maso.
- Maso prelij po podlagi in jo pogladi ter poravnaj.
- Tortico postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
Okrasitev:
- Torto okrasi s semeni granatnega jabolka.