Solata s tortelini in zelenjavo z žara
Piknik level up
Testeninske solate navdušujejo, ker se z lahkoto prekvalificirajo iz stranske jedi v polnopraven obrok. Tudi tole, ki je nastala z žarom v mislih, lahko veselo pomlatiš v solo izvedbi, a ker so pikniki namenjeni druženju, ji zraven le privošči kak čevapčič ali dva.
Da gre s pečenimi mesninami z roko v roki, ni naključje, saj vsebuje cel kup na žaru pečene zelenjave, ki je za nameček še marinirana. Namesto običajnih testenin pa za ekstra cejenje sline vanjo stlači kar torteline s sirom.
Vse, kar spada na žar ali pa ob njega, se ponaša z močnimi okusi, ki se odlično ujamejo z aromo po dimu. Tega se seveda dobro zavedajo tudi mojstri pri Kotányi, ki so na ogled postavili novo kolekcijo mlinčkov. Midva sva v to jed zmlela zeliščno mešanico z dimljeno soljo in poprovo mešanico z dimljenim poprom.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept za 4 kozarčke
Solata:
500 g tortelinov s sirom
1 rdeča paprika
1 rumena paprika
1 bučka
1 melancan
1 rdeča čebula
100 g šampinjonov
lupinica ene limone
oljčno olje
sol
Marinada/preliv:
100 ml oljčnega olja
100 ml limoninega soka (ali belega balzamičnega kisa)
1 žlička sladkorja
2 žlički Kotányi zeliščne mešanice z dimljeno soljo v mlinčku
pol žličke Kotányi poprove mešanice z dimljenim poprom v mlinčku
sol
Postopek
Marinada:
- V posodici z metlico dobro zmešaj vse sestavine za marinado, da dobiš emulzijo.
Zelenjava z žara:
- Obe papriki splakni, jima odstrani peclja in semena, nato ju nareži na 2 cm velike kose.
- Bučko in melancan nareži na enako velike kocke.
- Šampinjone razpolovi.
- Na žaru dodobra segrej ploščo.
- Po plošči razmaži žlico olja in nanjo stresi obe papriki.
- Papriko posoli, nato jo na visokem ognju peci 3-4 minute, vmes pa pogosto premešaj.
- Na enak način popeci še bučko in melancan (peci 2-3 minute) ter šampinjone (peci 3-4 minute).
- Zelenjavo z žara zberi v visokem pekaču ali skledi in jo še vročo prelij z marinado ter premešaj.
- Pokrij jo in pusti pri miru vsaj 10 minut.
Solata:
- Torteline skuhaj po navodilih v dobro osoljeni vodi.
- Skuhane stresi v cedilo in jih takoj ohladi pod tekočo vodo, da zaustaviš kuhanje in preprečiš, da bi se sprijeli.
- Torteline zmešaj z marinirano zelenjavo in na kocke narezano čebulo.
- Po solati nastrgaj limonino lupinico.
- Solato pokusi in jo po potrebi dosoli/dokisaj/dopopraj.
- Solato hrani na hladnem, nato jo postrezi ob najljubših jedeh z žara.