Čokoladni Miklavževi piškoti
Za njih se splača tudi parklje potrpeti
Miklavž je zimski ambasador suhega sadja in oreščkov. Nič čudnega torej, da njegovi slavni piškoti vsebujejo točno te sestavine.
Miklavževe piškote sva spekla že pred tremi leti, le da so bili takrat odeti v vanilijev okus: Recept si lahko ogledaš tu: KLIK!
Čokoladni Miklavževi piškoti so rahli in slastni, za njihovo pripravo pa ne potrebuješ modelčkov ali celega popoldneva. Maso namreč zrolaš v klobaso, ki jo narežeš in spečeš.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
280 g pšenične bele moke
200 g masla sobne temperature
180 g sladkorja v prahu
1 žlička pecilnega praška
1 žlička vanilijeve arome
20 g kakava v prahu
3 pesti poljubnih oreščkov in suhega sadja (midva sva uporabila suhe marelice in pražene lešnike)
1 jajce
1 ščepec soli
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Podoben postopek izdelave s fotografijami si lahko pogledaš tu: KLIK!
- Maslo in sladkor penasto zmiksaj.
- Primešaj jajce in vanilijev ekstrakt.
- V ločeni posodi zmešaj moko, pecilni prašek, kakav in sol, nato jih primešaj k mokrim sestavinam.
- Vsebino posode zmešaj v homogeno zmes.
- V testo stresi za tri pesti oreščkov in suhega sadja. Midva sva uporabila suhe marelice, ki sva jih prej narezala na majhne kocke, in pražene lešnike.
- Testo premešaj, da se oreščki in suho sadje enakomerno razporedijo po njem, nakar ga zaviješ v podolgovato klobaso, ki jo tesno zaviješ v folijo za živila.
- Dobljeno kačo vrzi v zamrzovalnik, da se strdi, ne sme pa povsem zamrzniti – približno 30 minut.
- Pečico segrej na 180 °C.
- Piškotno salamo nareži na 1 cm debela kolesca. Razporedi jih po pekaču, pokritem s papirjem za peko, pri tem pa pazi, da si niso preblizu.
- Čokoladne Miklavževe piškote peci pičlih 10 minut.
Zdaj veš, kam z vsem suhim sadjem in oreščki, ki ti jih bo podtaknil dobri Miklavž!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Maslo moraš stopit, ni dovolj da ga segreješ na sobno T, ker se ne mora stepsti. Ni napisano na kakšni površini narediš palico, npr na pultu, jaz sem uporabila peki papr, mocno pa bi ga polomila ce bi uporabila rjuho! Se dobro da mi je sv. MIKLAVZ prisepnil da to ni pametno. Imela bi en masten poc in masa bi se oprijemala. Zavila sem v peki papir na katerem sem razvaljala maso v dveh palicah, v folijo za zivila mi pa ni slo dobro in se potrata materiala. Hvala za recept. Trenutno je se v zamrzovalniku in pisem komentar.
Irma,
maslo sobne temperature se pa res lepo stepe 🙂
Res ni opisano, na kakšni površini se dela, vendar zato, ker ne potrebuješ posebne površine ali materialov – pač običajna delovna površina.
Ker gre za lepljivo piškotno maso, je seveda ne zavijamo s peki papirjem, kaj šele z rjuho. Preprosto jo oblikujemo (kot npr. krompirjevo maso za svaljke) v dolgo kačo, okoli katere tesno zavijemo prozorno folijo kot bombon. To je pomembno, da obdrži obliko.