Čokoladna mileram torta
To moraš poskusiti!
Kisla smetana v torti, zraven pa čokolada? Kako gre to skupaj?
No, očitno odlično, saj se mileram čokoladna torta ponaša z nesramno nežno kremo in hrustljavim krhkim testom.
Tako v krhkem testu kot kremi pa se skrivata prav posebni sestavini – v prvem lahko okusiš bogat BAM kakav v prahu, v drugi pa nepogrešljivo BAM temno čokolado v kapljicah. Oboje lahko kupiš v sladko založeni spletni trgovini Mojačokolada.si.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Testo:
200 g moke
120 g masla
120 g sladkorja
40 g BAM kakava v prahu
1 jajce
1 žlička pecilnega praška
1 ščepec soli
Nadev:
150 g BAM temne čokolade
220 g sladkorja
700 ml mleka
3 vrečke čokoladnega pudinga
800 g milerama
450 g gozdnih sadežev
Preliv:
1 vrečka rdečega preliva za torte
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
S klikom na sestavino odsurfaš v spletno trgovino Mojačokolada.si, ker pa sva tako navdušena nad čokoladami, sva ti uredila 10 % popust ob nakupu s kodo MIDVA10!
Postopek
Testo:
- Priprava testa je nadvse preprosta – vse sestavine vrzi v večjo posodo in jih premešaj in stisni v kepo.
- Postavi ga v hladilnik za 1 uro.
Nadev:
- 500 ml mleka zavri, preostalih 200 ml pa z metlico zmešaj s pudingi in sladkorjem.
- Kuhaj toliko časa, da se puding zgosti
- Dobljeno zmes zlij v mleko in premešaj.
- Ogenj zmanjšaj in v posodo stresi priročno BAM temno čokolado v kapljicah.
- Ko se čokolada popolnoma raztopi, posodo odstavi, nato primešaj še mileram.
Peka:
- Na dno tortnega pekača položi papir za peko, stranice pa premaži z maslom in jih pomokaj. Odvečno moko odstrani.
- Testo razvaljaj na debelino 1 cm. Najprej ga položi na dno pekača, nato z njim obloži še stene.
- V dobljen kalup zlij čokoladno-mileram zmes, po vrhu pa potresi še gozdne sadeže, ki so lahko tudi zamrznjeni.
- Pečico razkuri do 170 °C, nato pa jo zaposli s peko torte, ki traja 60-70 minut.
- Po koncu peke pusti torto na sobni temperaturi, da se ohladi, nato jo za vsaj 6 ur skrij v hladilnik, še bolje pa če tam počaka kar do naslednjega dne.
Preliv:
- Preliv za torte pripravi po navodilih z embalaže, nato ga prelij čez gozdne sadeže.
- Počakaj, da se strdi.
Čakanja je končno konec! Privošči si debel kos te bogate torte.
Sladki tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Super. Pa imam spet delo.
A si gozdni sadeži zamrznjeni ali odtaljeni ali sveži?
Gozdne sadeže lahko uporabiš tako sveže kot zamrznjene, ni jih potrebno odtaljevati.
Živjo, zanima me kako bi izpadlo, če bi naredila torto brez gozdnih sadežev in bi po ohlajeni torti polila samo čokoladni ganache? LP
Silvija,
super bi izpadlo – torta bi bila potem povsem čokoladna!
LP, Midva
Ali se gozdni sadeži ne potopijo v kremo? Kaj pa voda oz tekočina, ki jo zamrznjeni sadeži izpustijo?
Lep pozdrav, kdaj dodate mileram v puding vroč ali ohlajen? Hvala in l.p.
Zoran,
mileram skoči v puding, ko je ta še vroč.
LP, Midva
Živjo, mene pa samo zanima s kakšno kremo ste dodatno okrasili torto? Oz če katero posebno priporočate za okrasitev.
Moja čokoladna mileramka je pečena in se že hladi za jutrišnje presenečenje za rojstni dan. 😊
Živijo,
super, upava, da je dobro uspela!
Uporabila sva stepeno smetano s kakavom.
Kaksno pa je razmerje se pravi zmiksam smetano dodam notri zlico kakava ali kaksen je postopek? Lp
Vse ostane isto, kot je opisano v receptu samo da uporabite drug kakav.
Lp, Midva:)
Zdravo!
Zanima me ali lahko namesto bam čokolade uporabim navadno čokolado za kuhanje?
LP
Lea,
lahko uporabis cokolado za kuhanje ali pa zlahtno cokolado.
Ali gozdne sadeže takoj dam na tortno maso in dam vse skupaj v pečico malo me skrbi da sadeži ne bodo potonili.
Lp kristina
Kristina,
tako je – jagodičevje na maso in v pečico – sadeži ne bodo potonili 🙂
Ko na koncu preliješ gozdne sadeže na rdeč preliv jih prej pokuhaš ali kako?
Katja,
gozdni sadeži se spečejo skupaj s torto, preliv pa gre na koncu čez njih.
Zdravo,
Zanima me, kaksno moko sta uporabila za testo? Gladko, ostro?
Preliv za torte prelijemo po torti, ko je ta ze ohlajena ali takoj ko pride iz pecice?
Lp, katja
Katja,
uporabila sva gladko pšenično moko.
Preliv gre nanjo, ko torta počiva vsaj 6 ur.
Zdravo,
je mileram kisla smetana ali kaj drugega?
Tadeja,
mileram je bolj mastna kisla smetana.
Živjo.
A lahko dam tudi višnje iz kompota?
Lp
Bernarda,
lahko.
Pozdravljeni, ali bi lahko uporabila drugačno podlago? Npr. biskvit ali piskotno dno?
Seveda, lahko naredite piškotno dno:)
Pozdravljeni ker nimam kakava kot pise v receptu lahko uporabin kat navadnega stacunskega? Lp
Seveda, lahko uporabite katerkoli grenek kakav.
Lp, Midva
Pozdravljeni. Zanima me le, ali cokolado vrzemo notri ko kuhamo puding ali jo prej raztopimo in potem umesamo v puding?
Hvala.
Medtem ko kuhamo puding. Lp, Midva