Cimetova torta z orehi, jabolki in belo čokolado
Zimski spomin na jesen
Tale večnadstropna torta že z izgledom ogreje srce. Kombinacija orehovega biskvita, jabolčnega želeja s cimetom in kreme iz bele čokolade poskrbi, da je tudi na okus taka, kot izgleda. Kupček orehov, sladkega dekorja in medenjakov pa na torto postavi praznično pentljo.
Tale simpatična torta bo razveselila zbrane okoli mize tudi izven prazničnih okvirjev.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Orehov biskvit:
5 jajc
150 g Dr. Oetker Sladkega prahu
100 ml olja
100 ml mleka
130 g moke
120 g mletih orehov
2 žlički Dr. Oetker pecilnega praška
Jabolčni žele:
5 večjih jabolk
2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu (ali po okusu)
1 žlička cimeta
nekaj žlic vode
3 listi Dr. Oetker želatine
Krema:
500 g maskarpone sira
1-2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
150 g bele čokolade
600 ml sladke smetane za stepanje
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve paste
4 listi Dr. Oetker želatine
Ostalo:
150 ml sladke smetane za stepanje
Dr. Oetker božični dekor Glamour
orehova jedrca
medenjaki
vejice smreke ali rožmarina
Te količine so namenjene torti s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Orehov biskvit:
- V skledo ubij 5 jajc in stresi 150 g sladkega prahu.
- Električno jih mlati, dokler ne dobiš kremne svetle pene, približno 7 minut.
- Prilij 100 ml olja in 100 ml mleka.
- V ločeni posodi zmešaj 130 g moke, 120 g mletih orehov in 2 žlički pecilnega praška.
- Suhe sestavine primešaj k mokrim.
- V tortni pekač vpni list papirja za peko, nato vanj vlij biskvitno zmes.
- Biskvit peci 20-30 minut pri 180 ºC.
- Da je pečen, preveri z zobotrebcem – po vbodu v sredino biskvita mora ostati suh.
- Po peki naj se biskvit popolnoma ohladi.
- Biskvit nareži na tri enake oblate, pri tem pa velja imeti nežni roki – biskvit je namreč zelo rahel.
Jabolčni žele:
- 5 večjih jabolk olupi in razčetveri, jim odstrani peščišča in jih nareži na kocke.
- Stresi jih v kozico in dodaj dve žlici sladkega prahu, žličko cimeta in par žlic vode.
- Kuhaj, da se jabolka zmehčajo, nato jih spasiraj v fino čežano.
- V posodici ali kozarcu s hladno vodo namoči 3 liste želatine.
- Ko se napojijo, jih ožemi in vrzi v kozico.
- Čežano mešaj nad ognjem, da se želatina povsem stopi.
Krema:
- V kozico vlij 200 ml sladke smetane, stresi 1-2 žlici sladkega prahu in nalomi 150 g bele čokolade.
- Kozico pristavi nad nizek ogenj in mešaj, da se čokolada stopi.
- V hladni vodi namoči 4 liste želatine in počakaj, da se napojijo.
- Ožemi jih in vrzi v kozico z belo čokolado.
- Mešaj, da se želatina povsem stopi, nato odstavi in zmes malce ohladi.
- Preostalih 400 ml sladke smetane stepi v stepeno smetano.
- V posodo čmokni 500 g maskarpone sira ter dodaj čokoladno zmes in žličko vanilijeve paste.
- Vse skupaj dobro električno premešaj.
- Na koncu v kremo s spatulo primešaj še stepeno smetano.
Tortogradnja:
- Na tortno podlago postavi en oblat biskvita, okoli njega pa zategni nastavljiv obroč za torte.
- Po notranji strani ga obdaj z acetatno folijo.
- Biskvit namoči z nekaj žlicami mleka.
- V pripravljen model vlij polovico čežane, nato torto postavi v hladilnik, da se strdi.
- Na jabolčno plast nanesi polovico kreme in jo poravnaj.
- Na vrsti je druga plast biskvita, ki ga namočiš z mlekom.
- Nanj zlij preostalo čežano, torto pa nato ponovno postavi na hladno, da čežana želira.
- Gradnjo zaključi s preostalo smetano in oblatom biskvita – tudi tega namoči z mlekom.
- Stepi 150 ml sladke smetane in jo premaži po vrhu torte – midva sva vanjo z rebrasto lopatko zarisala vzorec krogov.
- Torto postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še bolje pa bo, če tam počaka do naslednjega dne.
- Torto okrasi z vejicami rožmarina, medenjaki, cimetovimi palčkami jo posuj s sladkim božičnim dekorjem.