Cheesecake črni gozdiček
Po temni hosti lomasti ena bombastična čokoladna torta
Praznično večerjo je potrebno zaključiti v stilu in takega finala še dolgo ne bo pozabil nihče od navzočih. Le kako bi ga, ko pa gre za težkokategoren čokoladni cheesecake, ki ni za mevže ali čokofobe.
Tako čokoladno razkošje lahko za nič hudega sluteče brbončice hitro postane kar konkreten zalogaj, ki pa ga uspešno premagamo s prijetno kislino višnjevega preliva in svežino stepene sladke smetane. Višnjev preliv je lahko tako vroč kot hladen.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Piškotno dno:
250 g OREO prahu
80 g masla
Višnje:
200 g odcejenih višenj iz kompota
Krema:
700 g kremnega sira (Philadelphia)
90 g sladkorja
2 vrečki vanilijevega sladkorja
4 jajca
25 g gustina (jedilnega škroba)
350 g temne čokolade
150 g kisle smetane
Višnjev preliv:
300 g višnjevega kompota (tako soka kot višenj)
1 žlica gustina
1 žlica sladkorja v prahu
Za zraven:
sladka smetana za stepanje
Navedene sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če želiš torto drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno:
- V tortni pekač s premerom 24 cm vpnemo papir za peko.
- Maslo stopimo in ga zmešamo z OREO prahom.
- Dobljeno črno zmes stresemo v pripravljen model in jo potlačimo ob dno, ob stenah pa naj sega kak centimeter višje.
- Piškotno dno poravnamo in ga pogladimo, nato ga postavimo v hladilnik, da se strdi.
Krema:
- Najprej pripravimo pečico – segrejemo jo na 170 °C, na dno pa postavimo ognjevarno posodo z vrelo vodo.
- V posodo čmoknemo kremni sir, kislo smetano, sladkor in vanilijev sladkor. Vse skupaj premešamo z električnim mešalnikom.
- Jajca primešamo postopoma, enega za drugim – naslednjega dodamo, ko se prejšnje povsem vmeša v maso.
- Pazimo, da mase ne mešamo predivje ali predolgo, saj ne želimo vtepsti mehurčkov zraka vanjo.
- Dodamo gustin in premešamo, na koncu pa vmešamo še nad soparo stopljeno temno čokolado.
- Po piškotnem dnu razporedimo 200 g odcejenih višenj.
- Kremo zlijemo na piškotno dno z višnjami in jo pogladimo ter poravnamo.
- Pekač postavimo v ogreto pečico, torto pa pečemo 60 minut.
- Po peki pripremo vrata pečice in pustimo torto kako uro pri miru, da se počasi ohladi na sobno temperaturo.
- Torto prestavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.
Višnjev preliv:
- V kozico stresemo 300 g višnjevega kompota.
- V kozarcu zmešamo nekaj žlic tekočine iz kompota in 1 žlico gustina.
- Dobljeno zmes vlijemo v kozico, dodamo pa še 1 žlico sladkega prahu.
- Višnje pristavimo nad ogenj in jih kuhamo, dokler se ne zgostijo.
Okrasitev in postrežba:
- Po vrhu torte potresemo čokoladne ostružke in razporedimo praznično oblikovane piškotke, kot so cimetove zvezdice.
- Kos torte prelijemo z vročim ali hladnim višnjevim prelivom, zraven pa postrežemo stepeno smetano.