Božični medenjakov tiramisu
Šele čez 15 dni bo vse jasno o tvoji pridnosti
V Božičkovi delavnici vlada decembra izredno stanje – škrati delajo na polno, Božiček zmedeno hodi gor in dol, jeleni pa opravljajo kot za stavo. Ker je vse našteto kar utrujajoče, jih gospa Božičkova rada preseneti z imenitnim tiramisujem, ki vsebuje medenjake namesto savoiardi (baby) piškotov. Kavica v njemu pa je ravno pravšnja brca, ki jo našteti prišleki potrebujejo za nadaljno delo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Za sočno praznično zloženko narabutaj:
450 g bio medenega testa Perger
500 g maskarponeja
4 rumenjaki
200 ml sladke smetane
140 g sladkorja
1,5 dl instant kave
Za okras:
200 ml sladke smetane
kakav
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Medenjaki:
- Testo za medenjake razvaljaj do debeline približno 3 mm. Iz njega izreži za prst velike trakove in jih razporedi po pekaču, prekritem s papirjem za peko.
- Pečico segrej na poštenih 220 ºC in jo za pičlih 3-5 minut zaposli z aromatično peko medenjakov.
Med peko skuhaj instant kofe in ga sladkaj po okusu. Nikar ga ne popij!
Krema:
- Jajca ubij in loči rumenjake od beljakov. Slednje pospravi za kako drugo sladico, rumenjake pa vrzi v skledo in postavi nad lonec z vrelo vodo.
- K rumenjakom stresi še sladkor, nato pa jih nad paro z metlico stepaj približno 7 minut, da se malce zgostijo.
- Rumenjake ohladi in jih zmešaj z maskarponejem. Sladko smetano električno namlati do čvrstega in še njo primešaj k maskarponejevi zmesi.
Sestavljanje:
- Kot pri običajnem tiramisuju, se tudi tu keksi namakajo v kavi, le da malce dlje časa, saj niso tako žejni.
- S kavo napojene medenjake razporedi po dnu globokega pekača in jih zakrij s plastjo kreme. Naslednje plasti si sledijo tako: piškoti, krema, piškoti.
- Stepi sladko smetano in jo nabrizgaj po vrhu tiramisuja. Potresi jo s kakavom in postavi v hladilnik, kjer naj čaka 2 uri.
Ker je medenjakov tiramisu tako odličen, se pogosto zgodi, da Božičkova druščina le hlini utrujenost. Vse za tiramisu!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!