Božični marmorni kolač
Dvoumno pecivo
Marmorni kolač je kot nalašč za trenutke, ko se ne moreš odločiti, ali pečico zaposliti s peko kakavovega ali vanilijevega peciv. Vključiš oba okusa, ju malce zmešaš, pa je!
Božični marmorni kolač popelje okuse in teksture še malce dlje. Ugriz v kos tega sočnega kolača te obdari še z rumom napojenimi rozinami, s sesekljanimi orehi in s čokoladnimi kapljicami.
En kos tega kolača, skodelica božičnega čaja in poljubna božična viža te napolnijo s toliko božičnega duha, da brez težav okrasiš celo drevesce, poleg tega pa zaviješ še vsa darila.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Kolač:
4 jajca
250 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
150 g kisle smetane
130 ml olja
250 g moke
1 vrečka Dr. Oetker pecilnega praška
30 g Dr. Oetker kakava za kolače
1 žlička cimeta
4-5 žlic mleka
Dodatki:
2 pesti rozin
1 skodelica čaja
1-2 žlici ruma
2 pesti orehov
80 g čokoladnih kapljic
Ostalo:
maslo
Dr. Oetker temna kakavova glazura
Dr. Oetker božični dekor
Postopek
Rozine:
- Skuhaj skodelico poljubnega čaja in še v vročega vlij 1-2 žlici ruma in stresi dve pesti rozin.
- Tako naj se rozine namakajo vsaj 5 ur, nato jih odcedi.
Priprava svetle in temne mase:
- V posodo ubij 4 jajca ter stresi 250 g sladkorja in vrečko vanilin sladkorja.
- Vse skupaj penasto stepi.
- Dodaj 150 g kisle smetane in 130 ml olja.
- V ločeni posodi zmešaj 250 g moke in vrečko pecilnega praška.
- Suhe sestavine primešaj k mokrim.
- Maso razdeli na pol.
- V eno polovico primešaj 30 g kakava in žličko cimeta.
- Dodaj 4-5 žlic mleka, da je temna masa podobne konsistence kot svetla.
- V vsako maso vmešaj polovico odcejenih rozin, pest orehov in 40 g čokoladnih kapljic.
Peka:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Pekač za šarkelj izdatno premaži z maslom.
- Vanj vlij najprej svetlo, nato temno maso.
- Z leseno palčko ali špilo vse skupaj pomešaj, da ustvariš kaotičen vzorec.
- Kolač peci 40 – 45 minut pri 180 ºC.
- Da je res pečen, se prepričaj z zobotrebcem – ta mora ostati po vbodu v biskvit kolača suh.
- Po peki naj se kolač malce ohladi v pekaču, nato nanj položi žičnato mrežico ali desko s peki papirjem in vse skupaj zvrni na glavo.
Okrasitev:
- Vrečko s kakavovo glazuro potunkaj v vrelo vodo za 10 minut.
- Previdno jo vzemi iz vode in temeljito pregneti.
- Odreži rob vrečke in prelij glazuro po kolaču.
- Po še vroči glazuri enakomerno potresi božični dekor.