Jagodni džem z vanilijo
Bolj sadno ne gre!
Na policah trgovin je moč najti celo vrsto džemov, a domačemu niti do pokrovčka ne sežejo. Okus domače, na hitro pokuhane marmelade, je neprimerno bolj podoben svežemu sadju. Za nameček pa lahko pri domači marmeladi ušpičimo tako slastno vragolijo, kot je dodatek bourbonske vanilije.
Domače maremladarstvo je nadvse preprosto – potrebuješ le sveže jagode in ključne Dr. Oetker sestavine – Gelfix za teksturo ter bourbonsko vanilijo in vanilin sladkor za prijeten pookus.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Sestavine:
1 kg zrelih jagod
1 vrečka Dr. Oetker Gelfix Super Plus 4:1
2 vrečki Dr. Oetker Vanilin sladkorja
2 stroka Dr. Oetker bourbonske vanilije
1 žlička Dr. Oetker citronske kisline
200 g sladkorja
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Sterilizacija kozarcev:
- Kozarce za vlaganje umij in jih za 20 minut zapri v pečico, segreto na 100 °C.
Džem:
- Jagode splakni pod tekočo vodo.
- Odreži jim zeleno kapico, pri tem pa vsako preglej, da ni slučajno gnila.
- Jagode nareži na majhne kocke, ki jih streseš v pisker.
- Oba stroka vanilije razpolovi in z nožem iz njiju postrgaj semena.
- Tako semena kot izpraznjena stroka vrzi k jagodam.
- Dodaj še 1 vrečko Gelfix-a, 2 vrečki vanilijevega sladkorja ter 1 žličko citronske kisline.
- Lonec pristavi nad ogenj in ga ob občasnem mešanju segrevaj, da jagodna zmes prične vreti.
- K jagodam stresi 200 g sladkorja, dobro premešaj, nato pa jih kuhaj natanko 4 minute.
- Iz jagodnega bazenčka izbezaj oba prazna stroka vanilije in ju zavrzi.
- S paličnim mešalnikom poljubno spasiraj jagode – če ti bolj ustreza džem z večjimi koščki, jih pusti pri miru, če pa ti srce teži za nežno marmelado, pa jih divje spasiraj do konca. Nama je všeč neka vmesna pot 🙂
- Še vroč džem nadevaj v vroče sterilizirane kozarce, ki jih zapreš s pokrovčkom, nato pa vse skupaj pokriješ s krpo. Tako jih pusti čez noč, da se ohladijo.
- Zaprte tegelce z marmelado shranjuj v špajzi, ko pa jih odpreš, pa v hladilniku.
Tole zgleda super enostavno in okusno, sploh ker obožujem jagode!
Me pa zanima, kako moram prilagoditi, če bi uporabila Gellfix s stevijo?
Pa za kolikšno količino marmelade je primeren recept?
Hvala!
Janja,
za prilagoditev na Gelfix s stevijo predlagava, da se posvetuješ z navodili na embalaži.
Midva sva napolnila štiri srednje kozarce.
Živjo
Mene pa zanima, kako bi bilo, če bi uporabila zmrznjene jagode (glede na to, da ni ravno sezona okusnih svežih)?
Lp
Anchy,
žal rezultat ne bo enak – ravno zaradi svežih jagod je ta džem tako okusen.