Božični ježki
Čez 22 dni te bodo napadli podivjani severni jeleni
Zadnje čase imajo na severnem polu hude tegobe z invazijo malih okroglih ježkov, ki se brezskrbno kotalijo čez drn in strn, medtem pa poredno strašijo nič hudega sluteče severne jelene.
Ker je jelenjad Božičkovo glavno prevozno sredstvo, se je prijazni dobrodušnež odločil, da vse ježke pošlje k nam na jug. Še sreča, saj so simpatične žverce zelo okusne!
Zaradi spekulas piškotov imajo ježki izrazito praznično aromo, ki jo lepo zaokroži bogat lešnikov namaz, v njih pa je moč najti tudi potuhnjene brusnice.
Če ti pri kotaljenju ježkov pomagajo tudi najmlajši, rum zamenjaj s čajem ali vodo.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Za 10 ježkov:
200 g spekulas piškotov
150 g savoiardi (baby) piškotov
3 zvrhane žlice Lino lade Gold
50 g masla
100 ml mleka
sladkor po okusu
pest brusnic, namočenih v rumu (ali čaju)
2 žlici ruma (ali čaja)
Kožušček:
nastrgan kokos
nasekljani praženi lešniki
Postopek
- Obe vrsti piškotov nadrobi in jim dodaj zmehčano maslo, mleko, Lino lado Gold ter, če si drzneš, tudi rum.
- Maso sladkaj po okusu in vanjo vmešaj še namočene brusnice.
- Dobljeno slastno zmes dobro pomešaj in stisni v kepo, ki jo vržeš v hladilnik za 15 minut.
- Na vrsti je množična izdelava ježkov, ki je kot nalašč za ustvarjanje z najmlajšimi.
- Pograbi sladek plastelin in iz njega oblikuj enakomerne kroglice.
- Ježkom ustvari kožušček tako, da jih povaljaš v nastrganem kokosu ali nasekljanih praženih lešnikih.
Ježke pošlji v hladilnik, kjer naj pridno čakajo vsaj 1 uro preden jih napadeš.
Če invazije slastnih ježkov ne moreš ustaviti, jih preprosto pojej.
Če si še posebej dobrodušne volje, pa lahko en kozarček pustiš celo Božičku v zahvalo, ker bo ponoči vlomil k tebi in pod drevesce podtaknil težko pričakovana darila.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Zivjo. Lahko namesto linolade uporabim nutelo?
Seveda lahko 🙂
Pozdravljena, koliko časa pa sicer zdržijo… če jih seveda ne napadejo 🙂
Adelina,
v hladilniku bi morali zdržati vsaj 3 dni.