Eton mess
Slastna zmešnjava, ki jo lahko pripraviš zavezanih oči in rok.
Vsake toliko nastopi trenutek, ko se od naju pričakuje odlična sladica, in to ravno takrat, ko sva najbolj lena ali pa v hudem pomanjkanju časa.
Najin joker v takih situacijah je Eton mess – tradicionalna angleška sladica, ki naj bi izvirala s fakultete v Etonu. Gre za smešno preprosto, a nadvse okusno sladico, v kateri najbolj navduši kontrast med hrustljavimi vetrci, svežimi jagodami in puhasto smetano.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
500 ml smetane za stepanje
500 g jagod
100 g španskih vetrcev
1 vanilijev bourbon sladkor
2 žlici sladkorja v prahu
1 žlica limoninega soka
lupinica 0,5 limone
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
- Jagode nareži na majhne, različno velike koščke. Polovico jih vrzi v kozico in jih s sladkorjem v prahu, limono in limonino lupinico na hitro skuhaj, da se zmehčajo.
- Spasiraj jih s paličnim mešalnikom, dobljeno jagodno osnovo pa dobro ohladi.
- V smetano stresi vanilijev bourbon sladkor in jo stepi do čvrstega – ko posodo s smetano obrneš nad glavo, ti ta ne sme čmokniti nanjo.
- Narezane jagode s spatulo nežno vmešaj v smetano.
- Zdaj je na vrsti jagodna osnova, ki jo površno zmešaš s smetano – ta ne sme biti enakomerno obarvana.
- Na koncu zagrabi pest vetrcev in jo stisni nad zmešnjavo v posodi. Vetrci morajo biti neenakomerno zdrobljeni – delci morajo segati od sladkega prahu do velikih kosov.
- Celotno zmes še dvakrat obrni s spatulo, nato pa nadevaj v kozarce.
Glede na to, kako vsi divje pomlatijo to jagodno zmešnjavo, je kar težko verjeti, kako malo časa in truda zahteva njena priprava 🙂
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
zanima me, če ta sladica lahko odstoji (npr. čez noč)