Boboli
Bige 2.0
Med potepanjem po tujini postane kmalu jasno, da smo lahko Slovenci ponosni na širok spekter vrst kruha, ki zapusti naše peči, pa naj bo to doma ali v pekarni.
Namažemo in zmažemo vse od rustikalnih hlebcev s hrustljavo skorjo do nesramno puhastih bobolov, ki navdušujejo z mehkobo in sočnostjo.
Če si želiš pričarati najbolj okusne počitnice, posezi po tem istrskem kruhu, ki je kot nalašč za pašteto, jajčka, nutelo ali pa za namakanje v buzaro.
Če so ti ljube bige, potem so boboli kot nalašč zate. Gre za bližnja sorodnika, s tem da so prve rade stlačene v model, drugi pa se po pekaču vijejo prosto po Prešernu.
Video
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Kvasni nastavek:
pol kocke Dr. Oetker svežega kvasa
1 žlica sladkorja
320 ml mlačnega mleka
Testo:
500 g bele pšenične moke
12 g soli
1 žlica sladkorja
3 žlice olja
50 g masla sobne temperature
Premaz:
1 jajce
2 žlici mleka
Postopek
Kvasni nastavek:
- V mlačno mleko stresi žlico sladkorja in nadrobi sveži kvas.
- Premešaj in pusti na toplem, da nastavek malce popeni.
Testo:
- Vse sestavine za testo razen masla stresi v posodo kuhinjskega robota.
- Sestavine mešaj in gneti 2 minuti, nato dodaj zmehčano maslo.
- Gneti še 8–10 minut do gladkega, svetlečega in prožnega testa.
- Posodo pokrij in jo pusti, da testo vzhaja do dvojne prostornine – približno 1 uro.
Oblikovanje in peka:
- Testo razdeli na 5 enako velikih kroglic – vsaka naj tehta približno 190 g.
- Kroglico razvaljaj v dolgo in ozko krpico, ki jo zviješ kakor palačinko.
- Razpolovi jo, da dobiš dva polžka.
- Polžke rahlo potlači, nato prenesi na pekač, ki ga prej pokriješ s peki papirjem.
- Pokrij jih s krpo in pusti vzhajati 30 minut.
- V skodelici razžvrkljaj jajce in mleko, nato z zmesjo premaži vzhajane bobole.
- Peci jih 25–30 minut pri 180 ºC.
- Po peki jih prenesi na rešetko, da se ohladijo.