Cimetova panna cotta z borovničevo sredico
Dihjemajoča spogledljivka borovničevega srca
Kaj se trese kot šiba na vodi, kljub visoki vročini, ki pritiska zunaj? Kaj le – izvrstna spogledljiva cimetova panna cotta, v kateri bije borovničevo srce.
Tale poletna bombica pod modrim oklepom skriva dobrodošlo svežino panna cotte in kontrasten pridih cimeta, ki sladici vliva prikrit občutek prazničnosti.
Poseben značaj pa ji daje tudi oblika, za katero sva uporabila silikonski model. Tudi za tega je poskrbela Anja z MojMuffin.si. Pokukaj tudi na MojMuffin.si Facebook stran.
Osvežilno poleno tvori:
900 ml sladke smetane
2 vrečki želatine
1 zvrhana žlička cimeta
4 žlice sladkorja v prahu
2 vrečki vanilijevega sladkorja
Borovničevo jedro razveseljuje z:
300 g borovnic
3/4 vrečke želatine
sladkorjem po okusu
Izdelava današnje sladice poteka od središča do plašča. Najprej pripravi borovničevo jedro – borovnice segrej, da se zmehčajo, jih spasiraj in sladkaj po okusu, nakar vanjo zalučaš namočeno in ožeto želatino. Mešaj, dokler se želatina povsem ne raztopi, nato pa dobljeno borovničevo brozgo vlij v model. Porini jo v zamrzovalnik.
‘Panna cotta’ po italijansko pomeni ‘kuhana smetana’, tako da ti je verjetno jasno, česa se moraš lotiti zdaj. Smetano segrevaj 10 minut, nakar vanjo streseš sladkor v prahu, cimet in obe vrečki vanilijevega sladkorja. Želatino namoči in ožemi ter prešerno vmešavaj v smetano, dokler se ne raztopi. Tace stran, dokler se smetana ne ohladi!
Zamrzovalniku izmakni model ter iz njega vzemi strjeno borovničevo plast. Ta mora biti dovolj trda, da se med rokovanjem ne preoblikuj+e Model do polovice napolni z ohlajeno smetano in vanjo previdno in natančno položi borovničevo jedro. Čezenj nežno zlij še ostalo smetano.
Na vrsti je dopustnikovanje polnega modela v hladilniku. Hladne počitnice naj trajajo, dokler panna cotta ni dovolj čvrsta.
Ko je bila panna cotta sposobna stati na svojih nogah, sva jo nagradila z ogledalno glazuro.
Izdelave takoimenovanega ‘mirror glaze’ sva se lotila po tem postopku:
Potrebno je še prgišče borovnic in metinih lističev in nežno zdrizasta zavaljenka lahko zasije v polnem sijaju!
Ko se lepotička takole sonči, jo je kar malce težko požreti. Hitro te mine in jo napadeš z vsemi štirimi.
Po natančno izvedenih slepih testih na prijateljih in družini lahko potrdiva, da mora za najugodnejše razmerje med napokanostjo in raztezkom nasmeška porcija vsebovati natanko dva kosa.
Osvežilni tek!
Pozdravljena VI2,
Pri tem receptu so me pritegnule čudovite slike in prelepo plavetnilo borovnic. Ko sem se napasla na slikicah, sem šla še na recept . Se mi zelo dopade, vse v kompletu. Tako da se te sladice lotim, če ne danes, pa jutri zagotovo.
lp, Alma
Jaz bi pa rajsi z malinami
Pozdravljeni,pri prebiranju tega recepta,me je zmotilo,da damo borovničevo sredico takoj ,ko vlijemo smetano.Občutek imam ,da se bo ta sredica potopila oziroma,da ne bo dovolj čvrsta.Ali se motim,hvala za pojasnilo.L:P:
Zdenka,
brez skrbi! Zamrznjena borovničeva sredica bo pridno ostala tam, kamor jo bomo v smetani postavili.
Pozdravljeni!
Kakšen model pa lahko uporabimo za to sladico?
Monika,
uporabila sva točno tale model: https://www.mojmuffin.si/emmanuele-s-cakes/363-silikonski-pekacmodel-emmanuele-s-cakes-ke012-tronchetto.html
Pozdravljeni!
Naredila sem to sladico in na pogled je zelo lepa. Žal pa ni užitna. Preveč je želatine.
Uporabila sem agar agar v prahu, v količinah, ki so navedene v receptu.
Mi prosim lahko svetujete, kje je problem. Tudi sredica ni užitna. Tu sem dala 6g agar agarja na 300g borovnic. Po moje bi bilo dovolj 2g.
Danica,
želatine in agar agarja ne moreš kar tako menjati v razmerju 1:1. Poglej na embalažo od agar agarja, v kakšnem razmerju ga je potrebno uporabiti v primerjavi z želatino.