Baklava cheesecake
Multikultitorta
Baklava je pravi koncentrat sočne oreškaste sladkobe, kar je povsem nasprotno pečenemu cheesecake-u, ki je puhast, nežen in kremen.
Navzkrižja se privlačijo, kar še posebej drži za kulinariko in temu dejstvu ne uide tudi tale sladek spoj. Pri tej torti gre za bazenček pečene kreme z grškim jogurtom, ki ga obdaja drzen baklavast oklep.
En kos te torte, skodelica kofeta iz džezve, pa roka!




Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Krema:
500 g maskarpone sira
200 g grškega jogurta
200 g sladkorja
2 vrečki Dr. Oetker vanilin sladkorja
2 jajci
40 g Dr. Oetker gustina
1 žlička vanilijeve arome
Nadev:
1 žlica masla
100 g grobo sesekljanih orehov
30 g sesekljanih pistacij
Testo:
250 g vlečenega testa
50 g stopljenega masla
1 žlica Dr. Oetker sladkega prahu
Sirup:
120 ml vode
50 g sladkorja
70 g medu
sok pol limone
Te količine so namenjene torti s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Nadev:
- V ponvi raztopi žlico masla. Na njem na hitro popraži sesekljane orehe in pistacije, le toliko, da zadišijo.
- Ponev odstavi in v oreščke vmešaj sladkor v prahu. Pusti, da se nadev malo ohladi.
Testo in osnova:
- Okrogel pekač premera 20 cm dobro namasti z maslom.
- V pekač položi prvi list vlečenega testa, tako da sega čez robove pekača. S čopičem ga na tanko premaži s stopljenim maslom.
- Na vrsti je nov list testa, ki ga premažeš z maslom, po njem pa razporedi oreškasti nadev.
- Trojico korakov – list testa, premaz z maslom, nadev – ponavljaj, dokler ne porabiš vsega testa in nadeva.
- Zaključi z listom testa.
Krema in peka:
- V večji posodi združi maskarpone sir, grški jogurt, sladkor, vanilin sladkor, jajci, škrob in vanilijevo aromo.
- Vse sestavine z električnim mešalnikom premešaj v gladko kremo.
- Kremo vlij v pekač.
- Cheesecake peci 60–70 minut pri 160 °C. Pečen je, ko se krema ob robovih strdi, v sredini pa se trese kot šiba na vodi.
Sirup:
- V kozico vlij vodo ter dodaj sladkor in med.
- Segrevaj in mešaj, da se sladkor raztopi, nato naj sirup narahlo vre nekaj minut.
- Kozico odstavi in v vroč sirup vmešaj še sok pol limone.
- Takoj po peki sirup počasi polij in nanesi po testu ob strani.
- Ko se torta ohladi na sobno temperaturo, jo postavi v hladilnik za vsaj 6 ur.












