Fižolovi žličniki z zaseko
Življenje zajemi s polno žlico fižola
Fižolovi žličniki so slastna priloga, ki se odlično poda tako ob žmohtnih kmečkih jedeh s kislim zeljem ali repo v glavni vlogi kot v številnih enolončnicah. Prav nihče pa te ne bo postrani pogledal, če jih pomlatiš skupaj s pečenko in njeno omako.
Žličnike odlikujeta vsestranskost in enostavna priprava, zaradi česar ni potrebno čakati na nedeljo, da si jih privoščiš.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
1 konzerva rdečega fižola
2 žlici kisle smetane
1 jajce
7-9 žlic moke
¼ žličke česna v prahu
2 ščepca soli
1 ščepec popra
3 žlice zaseke
Postopek
Priprava mase:
- Fižol odcedimo in prihranimo tekočino.
- Stresemo ga v sekljalnik in dodamo tri žlice njegove tekočine. Zmiksamo ga v fin pire.
- Fižolov pire zmešamo s kislo smetano in jajcem.
- Začinimo ga s soljo, poprom in česnom v prahu.
- Moko v maso dodajamo postopoma, da ne postane pregosta – z vilico jo moramo premešati brez težav.
Oblikovanje in kuha:
- Velik pisker napolnimo z vodo, ki jo pošteno solimo in zavremo.
- Pograbimo dve žlici – z eno maso zajamemo, z drugo pa jo postrgamo v krop.
- Žlici vsake toliko potunkamo v vodo, da se masa pri oblikovanju ne sprime na njiju.
- Ko žličniki priplavajo na vrh, jih pustimo še kako minuto, nato pa jih s penovko poberemo in odložimo v skledo.
- Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase.
Zabela:
- V manjši ponvi na srednjem ognju segrejemo zaseko in jo malo popražimo.
- Zaseko polijemo po kupčku fižolovih žličnikov.