Zimski cheesecake ‘Snežna kraljica’

Le dvotedenski šopek prijetnih dni te še ločuje od grmade daril

 

Stara božična legenda pravi, da se na skrivnem delu severnega tečaja nahaja kraljestvo, kateremu vlada lepa snežna kraljica. Bela dama naj bi bla odeta v puhasto belo obleko, varujejo jo pa hrustljavi stražarji.

bozicni cheescake-4
Na sladki prestol naj bi se kraljica povzpela ob pomoči keksov speculaas in pomarančnega želeja ter povsem brez posredovanja grofa Pečice.

bozicni cheescake-5
Aromatično-piškotasta podlaga vsebuje le:
200 g piškotov speculaas
140 g masla

V žele je zdriznjeno:
0,5 l soka sveže stisnjenih pomaranč
6 listov želatine
1 žlica sladkorja v prahu

Čudovito nežna snežna cimetova obleka se ponaša z/s:
200 g mascarpone sirčka
350 g Philadelphia kremnega sira
1 žličko pomarančnega sladkorja
1 žličko cimeta
7 listov želatine
4 žlicami sladkorja v prahu
0,5 l sladke smetane

Piškotni stražarji, ki varujejo torto, so narejeni po receptu božične vasi.
Premer torte znaša 24cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Biskvit

bozicni cheescake-2
Poskusi se zadržati, da ne poješ slastno dišečih piškotov speculaas kar z embalažo vred. Stresi jih v sekljalnik in na drobno zmelji.

bozicni cheescake-10
Maslo stopi nad soparo ali pa v mikrovalovni pečici.

bozicni cheescake-11
Zdrobljene piškote in maslo zmešaj, nato pa pritisni ob dno modela za torte, ki je prekrit s papirjem za peko.

bozicni cheescake-12

Pomarančni žele

bozicni cheescake-3
Pomaranče močno ožemi, njihov sok pa zlij v kozico. Vanj frcni klinček ali štiri ter sladkaj po okusu. Namoči 6 lističev želatine, jih ožemi ter zalučaj v pomarančni sok, nato segrevaj, dokler se ne raztopi.

Dobljen pomarančni zvarek lahko zliješ v model z malo manjšim obsegom od piškotnega dna in ga hladnega preneseš nanj. Lahko pa ga za klasični videz plasti najprej malce ohladiš, da se rahlo učvrsti, nato pa zliješ neposredno na piškotno dno in počakaš, da se tam strdi.

bozicni cheescake-9

Krema

bozicni cheescake-1
Glas o lahkotni in nežni cimetovi obleki te simpatične kraljice seže vse do južnega tečaja.
Mascarpone, sir Philadelphia, cimet v prahu, pomarančni sladkor in sladkor v prahu nameči v posodo in električno zmešaj. Sladko smetano prebutaj do čvrstega in jo nežno primešaj k ostalim sestavinam.
Želatino namoči, ožemi in nato raztopi v kozici. Z električnim mešalnikom jo primešaj h kremi.

bozicni cheescake-14
Še malo, pa bo snežna dama popolna. Frizbi iz pomarančnega želeja vrzi na biskvit, obdan z obročem za torte (če še ni tam), nato pa čez premaži nežno cimetovo kremo.

bozicni cheescake-13
Zdaj, ko se prihod kraljice neizbežno približuje, se pričnejo zbirati njeni stražarji.

Ti postavni piškotki prihajajo iz hrustljave vasi. Ko pa po najmanj 6 urah torta plemenite krvi dokončno stopi iz hladilnika na plano, jo okusni stražarji hitro obdajo.

bozicni cheescake-15
Čas je, da ta nežna snežna poslastica stopi iz legende v resničnost.

bozicni cheescake-7
S cimetovo krono na glavi izgleda res veličastno, pri vsakem njenem koraku pa jo temeljito spremljajo hrustljavi možički.

bozicni cheescake-6
Sladko-kisli pomarančni žele je veselo ujet med plasti aromatičnega biskvita in puhaste cimetove kreme, skupaj pa pustijo nezmotljivo prazničen okus v ustih, ki se hitro raztegnejo v nasmeh.

bozicni cheescake-8
Snežni tek!

7 comments

 1. Helena says:

  V pol litra pomarancnega soka raztopila 6 zelatin in ker se ni nic zgostilo dodala se 3…se vedno je redek sok, kaj storiti?

  • pizmur says:

   Helena, ali se je želatina popolnoma raztopila? Pomarančni sok moraš dobro segreti. 6 lističev želatine bi moralo biti dovolj, da se na hladnem sok učvrsti, kar vzame nekaj časa. Lahko pa proces pospešiš z zamrzovalnikom.

 2. Helena says:

  Ja, zelatina se je popolnima stopila, sem pa strjevanje pospesila z zamrzovalnikom. Nisem pricakovala, da to tako dolgo traja. Hvala za odgovor!

Leave a Reply