Rezanci brez moke z gobovo omako

Pa se jim upri, če se moreš

 

Čeprav so v naših gozdovih letos gobe nekoliko sramežljive, je povsem neizogibno, da se jeseni znajdejo v bogati kremni omaki. Kot naročeni pa v gobovo kopel čofnejo neverjetni rezanci brez moke, posledično pa tudi brezogljikovih hidratov – italijanski starejši brat mocarelinim njokom, ki so ravno tako brez moke. Ti rezanci z odlično teksturo in nežno aromo prepričajo še tako strogega poznavalca.

reyanci brez oh-6
V rezancih je moč okusiti:
4 jajca
3 žlice indijskega trpotca (psyllium husk) POMEMBNO: fino mletega in ne celega z luščinami
130 g kremnega sirčka (abc ali Philadelphia)
sol

Jesenska omaka diši zaradi:
10 g sušenih jurčkov
10 šampinjonov
250 ml smetane za kuhanje
1 manjše čebule
peteršilja
česna v prahu
soli
popra

reyanci brez oh-1

Lupine semen indijskega trpotca vsebujejo izredno veliko vlaknin – več kot 70 gramov na 100 gramov izdelka, kar je neprimerljivo več kot denimo lanena semena. V nasprotju z lanenimi semeni in ovsom so vlaknine indijskega trpotca topne. Ko jih zaužijemo, v črevesju nabreknejo in tvorijo želatini podobno maso, ki že zaradi samega volumna nežno čisti stene črevesja. Že v želodcu se vežejo z vodo in povečajo volumen, kar daje občutek sitosti, prav tako pa ne vsebujejo ogljikovih hidratov, zato predstavljajo odlično dopolnilo pri shujševalnih dietah.

Najprej se loti teh frdamanih rezancev. Jajca razžvrkljaj skupaj s kremnim sirom in žličko soli, nato dodaj tri žlice indijskega trpotca.

reyanci brez oh-11
Vsebino posode dobro premešaj, nato kepo zadegaj v hladilnik za 10 minut.
Testo razvaljaj na tanko, kolikor je le mogoče, po rahlo naoljeni površini in ga nareži na centimeter široke rezance. Stresi jih v slan krop in po 3-4 minutah so že nared, zato jih poberi s penilko.
OPOMBA: Rezance obvezno poberi iz posode s penilko, drugače bodo rezanci zaradi indijskega tropotca prišli sluzasti. Tako pa bo nastala sluz ostala v vodi.

reyanci brez oh-10
Tukaj pozirajo bahavi rezanci, ki popolnoma dobro vedo, kako okusni so.

reyanci brez oh-2

Kremna gobova omaka

reyanci brez oh-3
Najprej se vdaj nekajminutnemu vohanju suhih jurčkov, nato jih dodobra zmelji v fin prah.

reyanci brez oh-9
Čebulo na drobno nasekljaj in popraži v globlji ponvi, da postekleni. Vanjo vrzi na rezine narezane šampinjone in jih kako minuto praži, nato pa zalij s smetano za kuhanje.
Pusti, da omaka brbota, medtem pa vmešaj gobji prah, dve žlički peteršilja, dva ščepca soli in ščepec česna v prahu. Po 5 minutah na srednjem ognju bi morala biti omaka dovolj gosta.

reyanci brez oh-8
Jesensko fit kosilo je bliskovito pripravljeno.

reyanci brez oh-5
Ob prežvekovanju odličnih rezancev, oblečenih v bogato gobovo omako, se preseliš naravnost v gozd, poln jesenskih vonjav.

reyanci brez oh-7
Jesenski tek!

4 comments

  • midva says:

   Zdravo Gaja!
   Tropotec se kupi v Mullerju. Obvezno mora biti mleti v prahu, drugače rezanci ne uspejo. Cena pa je okoli 6 eu. Lp, Midva:)

 1. Janja says:

  Sem poskusila rezance (sicer z drugo omako) in sem navdušena! Zanima me samo, kako se obnesejo, če jih posušimo in shranimo za drugič (kot običajne rezance)? Hvala za super recept!

Leave a Reply