Skutina torta z jabolki
Lahka za želodec in za pripravo
Zdaj je praznični vlak obilja in zabave za nami, v novo leto pa smo zakorakali otepajoč se vseh odvečnih kalorij.
Seveda pa to ne pomeni, da nam prvega ob polnoči kar naenkrat ne paše nič več sladkega. Ne muči se, temveč si pripravi lahko in enostavno tortico s piškotnim dnom, kremo iz skute in s koščki jabolk.
Če uporabiš odlično sladilo Dr. Oetker Sweet Zero, tej torti odrežeš dobršno količino kalorij.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Piškotno dno:
150 g piškotov (midva sva uporabila take brez dodanega sladkorja)
60 g masla
Jabolčni koščki:
3 jabolka
1 žlica masla
0,5 žličke mletega cimeta
3 žlice rjavega sladkorja
Krema:
500 g pasirane skute
250 g sladke smetane za stepanje
6 listov Dr. Oetker želatine
1 žlička Dr. Oetker Finesse limonine lupinice
Dr. Oetker sladki prah ali Dr. Oetker Sweet zero po okusu
Preliv:
Dr. Oetker preliv za torte
2,5 dl jabolčnega soka.
Navedene sestavine so namenjene pekaču s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno:
- Vseh 150 g piškotov zmelji in jih zmešaj s 60 g stopljenega masla.
- Obroč za torte postavi na tortno podlago in ga nastavi na 20 cm.
- Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- Ob dno nameščenega obroča potisni piškotno zmes in jo poravnaj.
Jabolčni koščki:
- Tri jabolka olupi in jih nareži na majhne kocke.
- V ponvi raztopi 1 žlico masla in nanjk stresi jabolčne kocke, 3 žlice rjavega sladkorja in pol žličke cimeta.
- Praži in mešaj, da se jabolka povsem zmehčajo.
- Odstavi jih in ohladi.
Krema:
- 500 g pasirane skute zmešaj s Sweet zero ali sladkim prahom ter z 1 žličko Finesse limonine lupinice. Midva sva uporabila 3 žlice sladkega prahu.
- V drugi posodi stepi 250 g sladke smetane za stepanje.
- V hladni vodi namoči 6 listov Dr. Oetker želatine in počakaj, da se napojijo.
- Ožemi jih in jih nad ognjem raztopi v kozici.
- Stopljeno želatino primešaj k skuti.
- V kremo primešaj še jabolčne koščke. Ti morajo biti res mehki, sicer se bo torta težje rezala.
- Na koncu s spatulo primešaj stepeno smetano.
- Kremo poskusi in jo po okusu še sladkaj.
- Kremo zlij na piškotno dno, vse skupaj pa postavi v hladilnik, da se krema strdi.
Preliv:
- Od 250 ml jabolčnega soka ga vzemi 2 žlici in ga zmešaj z vrečko preliva za torte.
- Preostal sok zavri v kozici, mu primešaj zmes preliva in soka, nato ga odstavi in malce ohladi.
- Preliv zlij po kremi, nato pa torto zopet postavi v hladilnik – tokrat za vsaj 6 ur, še raje pa čez noč.