Zavitek z vanilijevim pudingom in jabolki
Poštrudlan s pudingom
Jabolčni štrudelj oz. zavitek je klasika, po kateri pogosto diši v domači kuhinji. NIč čudnega, ko pa je tako dober – hrustljavo testo in slasten nadev z jabolki.
Če misliš, da se klasike ne da izboljšati, se pošteno motiš. Midva sva v lično zavozlan zavitek iz listnatega testa stlačila še odličen Dr. Oetker vanilijev puding, ki poskrbi za kremno teksturo in poln okus po vaniliji.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Sestavine:
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega pudinga
1-2 žlici Dr. Oetker Sladkega prahu
350 ml mleka
1 strok Dr. Oetker vanilije
1 zavitek svežega listnatega testa
3 jabolka
2 žlici rjavega sladkorja
1 jajce
3 žlice mleka
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Puding:
- V kozico zlij 250 ml mleka.
- Vanilijev strok podolgem razpolovi in z noževim robom iz obeh polovic postrgaj semena.
- Semena vrzi v mleko, dodaj 1-2 žlici sladkega prahu, nato pa kozico pristavi nad ogenj.
- Mleko segrevaj do vrelišča.
- V skodelici zmešaj 100 ml mleka in 1 vrečko vanilijevega pudinga.
- Dobljeno zmes z metlico primešaj v vrelo mleko.
- Kozico pristavi nazaj nad ogenj in med nenehnim mešanjem kuhaj 3 minute, da se puding zgosti.
- S prozorno folijo za živila tesno pokrij puding, tako, da se ga dotika. S tem preprečiš skorjico pri ohlajanju.
- Puding ohladi do sobne temperature in ga premešaj z električnim mešalnikom.
Zavitek:
- Pečico segrej na 200 ºC.
- Jabolka z ribežnom ali mandolino nastrgaj na zelo tanke lističe.
- Razvij zavitek listnatega testa in ga s papirjem za peko prestavi na pekač.
- Označi si, kje bo potekalo dno jabolčnega zavitka – po sredini vzdolž razvitega testa.
- Testo s tem vizualno razdeliš na tri dele – dno in obe stranici.
- Da dobiš atraktiven vzorec, z nožem v vsako stranico simetrično pod kotom zareži trakove – na obeh straneh jih mora biti enako (glej video).
- Odreži štiri trikotne kose, ki ostanejo na robovih testa.
- Na dno zavitka enakomerno nadevaj puding.
- Po pudingu razporedi jabolčne lističe.
- Na koncu po jabolkih potresi še 2 žlici rjavega sladkorja.
- Zavitek zdaj zapri tako, da najprej uvihaš spodnji in zgornji konec, nato pa od spodaj navzgor nadev preprivaš s trakovi stranic – izmenično.
- V skodelici sklofaj 1 jajce in 3 žlice mleka.
- Z dobljeno mešanico temeljito premaži zavitek.
- Zavitek peci 20-25 minut pri 200 ºC.
- Ko se malce ohladi, ga posuj s sladkim prahom in nareži.
Živjo, včeraj sem delala tole po receptu ampak z malinami. Skuhala sem puding po zgornjem recepetu, vendar z riževim mlekom in je bil čisto tekoč 😃 Menita, da je težava v konsistenci mleka oz. zakaj se ni zgostil puding Uporabila sem istega kot vidva.
Zdravo! Zanimivo, mleko sigurno ni krivo, ker puding lahko skuhaš tudi na vodi in uspe…si preverila nogoče rok trajanja pudinga? Lp, Midva