Venčki iz paljenega testa
Ho ho ho, le še 17 dni!
Božičkova severna jelenjad je čisto ponorela. Dobrodušni belobradež sploh ne utegne slediti njihovim muham – eden si je pustil dolg kožuh, drug si ga je pobril na irokezo. Nekateri nosijo dizajnerska kopita, nekateri pa veselo razkazujejo uhan v repu. Najbolj zmešan pa je Rudolf, ki si očitno barva smrček na rdeče. Kljub temu, da se vedno nekaj dajejo, pa se glede kulinarike vsi strinjajo – žvečenje puste trave je za stare košute.
Najnovejši hit med hipsterskimi jeleni so venčki iz puhastega in slastnega paljenega testa, ki si jih lahko za popotnico veselo nataknejo na roge. Če niso polnjeni s kremnim sirovim namazom z drobnjakom, pa jih niti povohajo ne.
Božiček dobro ve, da je sit jelen srečen jelen, zato jim rade volje ugodi.
Recept za 8 venčkov:
125 ml mleka
125 g masla
220 g moke
6 jajc
200 g ribanega sira
2 žlički soli
šopek drobnjaka
150 g sirnega namaza Philadelphia
150 g pasirane skute
poper
V posodo špricni mleko in 125 ml vode ter vanju pljuskni maslo in pol žličke soli.
Ko mešanica zavre, vanjo nemudoma stresi vso moko. Mešaj s kuhalnico, da nastane čvrst cmok, ki se preneha oprijemati sten in dna posode.
Posodo odstavi in med nenehnim mešanjem dodajaj jajca enega za drugim. Prej jih ubij, seveda. Naslednje jajce spada v testo šele takrat, ko se prejšnje povsem porazgubi. Opozoriti morava, da gre pri mešanju za težji fizični napor, ki ga v rokah čutiš še dva dni. To opravilo zato poskusi komu podtakniti.
Ko se vsa jajca skrijejo v testo, vanj vmešaj še nariban sir.
Pograbi dresirno vrečko z velikim zvezdastim nastavkom in vanjo natlači testo. Pekač pokrij s papirjem za peko in nanj brizgni 8 venčkov s premerom 10 cm. V kolikor se ti kateri ponesreči, ga postrgaj in zbezaj nazaj v vrečko. Vaja dela mojstra!
Venčke posoli z grobo soljo in jih za 30 minut pospravi v pečico, razgreto na okroglih 200 ºC.
Medtem, ko se venčki družijo na toplem, ti pripravi nadev. V sirni namaz čmokni skuto, vrzi nasekljan drobnjak ter frcni sol in poper. Na hitro pomešaj in namaz je pripravljen!
Ohlajene venčke po dolgem prereži na pol in spodnje polovice izdatno premaži s sirovim nadevom. Nanje povezni zgornje polovice in najljubša jelenja jed je nared!
Kar zabavno je opazovati rogate zmešance, ko jim postrežeš parjene venčke. Za trenutek pozabijo biti kul, hip in špon, saj se raje kot s sabo ubadajo z žvečenjem.
Jelenji tek!