Velikonočna kremna juha s krompirjem in zeleno
Balzam za dušo
Voda, v kateri se kuha domača prekajena šunka, je prava zakladnica okusa, zato je nikar ne zavrzimo.
Šunkina voda je namreč odlična osnova, ki omogoči kremni juhi s krompirjem in zeleno, da postane prava praznična poslastica. Šunko pa narežemo na lične kocke in jih nakupčkamo na vrh juhe.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Sestavine:
500 g domače prekajene šunke
1200 ml vode
300 g gomoljne zelene
400 g krompirja
1 velika čebula
2 stroka česna
2 žlici masla
2 lovorjeva lista
1 žlička timijana
1 žlica jabolčnega kisa
sol
poper
Postopek
Kuha šunke:
- Najprej moramo skuhati domačo prekajeno šunko, saj bo tekočina od kuhanja osnova za to slastno juho.
- Šunko speremo pod hladno vodo in jo postavimo v srednje velik pisker. Zalijemo jo s hladno vodo in pristavimo na ogenj. Lonec mora biti dovolj majhen, da je šunka v celoti potopljena.
- Ko voda zavre, ogenj zmanjšamo ravno toliko, da brbota, lonec pa na pol pokrijemo s pokrovko.
- Za šunko velja, da jo kuhamo 1 uro za kose, težke do 1 kg. Če uporabimo večji in težji kos, ga razpolovimo, ne smemo pa pozabiti, da moramo ustrezno povečati tudi količine vode in ostalih sestavin.
- Po 1 uri šunko prestavimo na rezalno desko in jo narežemo na enakomerne kocke.
- Vodo, v kateri se je kuhala šunka, prihranimo.
Priprava zelenjave:
- Krompir in zeleno olupimo in ju enakomerno narežemo na majhne kose.
- Čebulo in česen olupimo in ju na drobno nasekljamo.
Kuha juhe:
- Srednje velik lonec pristavimo nad srednji ogenj in v njemu raztopimo maslo.
- V pisker stresemo čebulo in jo pražimo, da prične ob robovih rjaveti.
- Dodamo zeleno, krompir, česen in timijan.
- Mešamo in pražimo kako minuto ali dve, pri tem pa pazimo, da se česen ali čebula ne pričneta smoditi.
- V lonec zlijemo šunkino osnovo in vržemo lovorjeva lista.
- Med lenim brbotanjem kuhamo toliko časa, da se krompir in zelena popolnoma zmehčata.
- Iz juhe poberemo lovorjeva lista, nato jo s paličnim mešalnikom spasiramo do kremnega.
- V juho zlijemo 1 žlico jabolčnega kisa in jo solimo ter popramo po okusu.
Juho nalijemo v ličen krožnik ali skodelico in nanjo položimo kocke šunke. Po vrhu nastrgamo malo svežega hrena.