Veganska pečenka
Kdo sploh potrebuje meso?
Meniva, da mora na božični večer vsako mizo krasiti pečenka, tudi v tistem domu, kjer se mesa ne jé.
Za to vegansko pečenko nisva sklepala kompromisov ne pri okusu ne pri teksturi. Ponaša se namreč z bogato osnovo maslene buče, oreščkov in kostanja, nadalje pa okuse gradimo z rozinami, balzamičnim kisom in zelišči.
Pravo pečenko povsod spremlja še njen zvest pajdaš – omaka. Zraven veganske pečenke se odično odreže prijetno močna omaka iz suhih jurčkov.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Sestavine za 8-10 oseb:
900 g olupljene in narezane maslene buče
200 g mešanih oreščkov
150 g kuhanega ali pečenega kostanja
50 g rozin
50 g krušnih drobtin
1 rdeča čebula
3 žlice balzamičnega kisa
svež rožmarin
3 žlice oljčnega olja
morska sol
poper
Omaka iz suhih jurčkov:
20 g suhih jurčkov
500 ml zelenjavne jušne osnove
pol rdeče čebule
2 žlici oljčnega olja
1 zvrhana žlica moke
sušen timijan
sušen rožmarin
morska sol
poper
Naročnik recepta je Mercator.
Postopek
Pečenka:
- Olupljene in narezane kose buče solimo in popramo ter za 20-30 minut postavimo v pečico, segreto na 190 °C, da se zmehčajo.
- Oreščke na hitro prepražimo v ponvi, da zadišijo, nato jih ohladimo in zmeljemo v sekljalniku.
- V ponev zlijemo oljčno olje in vržemo 2 vejici rožmarina. Segrevamo na srednje-visokem ognju.
- Čebulo na drobno nasekljamo in jo stresemo v vročo ponev. Rožmarin zavržemo.
- Kostanj pretlačimo vilico in ga vržemo k čebuli, ko ta začne ob robovih rjaveti.
- Dodamo mlete oreščke, pečeno bučo, rozine, drobtine in tri žlice balzamičnega kisa.
- Solimo in popramo po okusu, nato pa vse skupaj zmešamo v lepljivo zmes.
- V model za kruh vtaknemo papir za peko in vanj stlačimo maso.
- Pečemo 50-60 minut v pečici, predhodno ogreti na 180 °C.
- Preden jo napademo, se mora pečenka rahlo ohladiti – tako jo bomo lahko lepo razrezali.
Omaka iz suhih jurčkov:
- Jurčke prelijemo s toliko vrele vode, da jih povsem prekrijemo in jih pustimo 15 minut, da se napojijo.
- Rdečo čebulo na drobno nasekljamo, jo prepražimo na oljčnem olju, da ob robovih porjavi ter dodamo ožete in nasekljane jurčke.
- V ponev stresemo moko in jo prepražimo.
- Dodamo timijan ter rožmarin.
- Zalijemo z jušno osnovo in kuhamo, da se zgosti. Spasiramo s paličnim mešalnikom in precedimo.
Odsekajmo si kos pečenke, ga utopimo v jurčkovi omaki in se prepustimo sanjarjenju o vseh darilih, ki nam jih bo dostavil Božiček.
Veganski tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!