Višnjeva šarlota
Juhuhu, božič je tu!
Končno smo pribožičali do konca! Za seboj imamo kar 24 receptov, manjka pa le še zaključna sladica.
Med kričanjem in vriskanjem, ki ga prinaša odpiranje daril, pozornost družine najhitreje pograbiš z atraktivno višnjevo šarloto, ki je ne bodo mogli pozabiti do prihodnjega božiča.
Roladasti oklep se sicer trudi varovati nežno višnjevo sredico, a zaman.
Sponzor recepta je Mercator in klik na sestavino te odpelje naravnost do izdelka, ki sva ga uporabila.
V višnjevo kremo spada:
450 g zamrznjenih višenj
500 ml sladke smetane
4 zvrhane žlice sladkorja v prahu
8 lističev želatine
V biskvitu za rolade je moč najti:
4 jajca
120 g moke
120 g sladkorja
pol stroka vanilije
Priskrbi si še poljubno rdečo marmelado.
[adinserter block=”1″]
Najprej ubij jajca in jih s sladkorjem 5 minut mlati do puhastega. Dodaj semena pol stroka vanilije, vsuj moko in premešaj.
Pograbi večjo skledo in ji izmeri premer odprtine. Priskrbi si pekač za torte z enakim premerom. Midva sva uporabila pekač s premerom 24 cm.
Dno pekača za torte prekrij s papirjem za peko, nato vanj vlij toliko biskvitne mase, da pokriješ dno.
Preostanek mase zlij na večji pekač (pladenj), čigar dno je prav tako prekrito s papirjem za peko. Maso enakomerno razporedi, pekač pa za 5-6 minut porini v pečico, nažgano na 180 stopinj. Postopek ponovi tudi z okroglim pekačem.
Ko je veliki pravokoten bisvit pečen, ga po takoj zaviješ v rolado, da se tako ohladi. Zavij ga po dolgem, da dobiš krajšo rolado.
Ohlajen biskvit odvij in po kratkem prereži na pol. Premaži ga z marmelado in zavij v dve roladi. Nareži ju na enakomerne mini roladice.
Skledo obloži s folijo za živila in po njej razporedi spiralaste kolutke, ki jih namočiš z malo mleka.
Dve pesti višenj postavi na stran, ostalo pa s 4 žlicami sladkorja v prahu segrej v kozici. Ko se razpustijo, jih kruto spasiraj s paličnim mešalnikom in ohladi.
Smetano stepi do čvrstega in ji nežno primešaj ohlajeno višnjevo osnovo. Po želji dosladkaj. Želatino namoči, ožemi in raztopi nad nizkim ognjem. Z električnim mešalnikom jo primešaj k višnjevo-smetanasti mešanici. Malo rožnate kreme vlij v roladasto obloženo skledo in čez razigrano posuj malo prihranjenih višenj. Postopek nekajkrat ponovi, nakar kremo nemudoma pokriješ s pokrovom iz okroglega biskvita. Šarloto vsaj za tri ure postavi v hladilnik.
Ko so vsi zbrani že tako lačni, da ne zdržijo več, se vdaj skupinskemu pritisku in jim zvrni šarloto pred nos.
Okrasi jo po želji – midva sva jo le malce posula z zlatim jedilnim prahom.
Ta spiralna kupola ostane v taki obliki rekordno kratek čas. Nemudoma izbruhne srdita bitka za šarloto.
Uspe se ti izboriti celo en grižljaj kremne višnjeve sredice ter mehkega in sočnega biskvita. Med žvečenjem opaziš, da čez okno kukajo Božiček in ostali člani njegove klape. Pomežikneš jim in se potiho posloviš za eno leto.
Vesel božič!
HOJLA. A PECILNEGA PRAŠKA OZ SODE BIKARBONE PA NIČ NE DAM NOTER?
Zdravo Brigita!
Ne biskvit je narejen brez pecilnega in sode. Lp, Midva:)
Kaj narediti z višnjami, ki smo jih dali na stran, dve pesti?
To je za kvasni nastavek….