Torta tropski gozd brez moke
Osvežilni pomah poletju
Ta mesec sva pripravila recept za torto brez moke, vendar ne, ker bi to želela, temveč ker nama je je preprosto zmanjkalo. Primorana sva bila najti ustrezno zamenjavo.
Midva moko po nakupu vedno streseva v lično posodo, ki ta pšenični prašek ponosno hrani. Vse prevečkrat pa ob njenem odprtju naletiva na osamljeno praznino. Pomanjkanje moke za biskvit bi tokrat skorajda zapolnila panika, a je na pomoč pogumno priskočil tropski prišlek – kokosova moka.
Sestavine za biskvit:
5 beljakov
150 g kokosove moke
200 g sladkorja
Borovničeva osnova:
450 g zamrznjenih gozdnih borovnic
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
6 listov želatine
Krema:
500 g mascarpone sirčka
500 ml sladke smetane
2 vrečki limoninega sladkorja
3 zvrhane žlice sladkorja v prahu
6 listov želatine
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Pripravo torte začni na začetku.
Beljake in sladkor stepi v srednje čvrst sneg, nato pa s spatulo vmešaj še kokosovo moko. Tortni model premaži z maslom, po njegovem dnu pa razporedi papir za peko. Vanj vlij biskvitno maso in ga za 25-30 minut zarini v pečico, razgreto na 180 °C.
Za borovničevo osnovo vrzi borovnice v kozico in jih skupaj s sladkorjem segrevaj, dokler se ne zmehčajo. Spasiraj jih s paličnim mešalnikom.
Liste želatine namoči in počakaj, da nabreknejo, nato jih ožami. Želatino vrzi v še vročo borovničevo brozgo ter dobro premešaj, da se povsem raztopi.
Dobljeno osnovo ohladi do mlačnega.
Spravi se na nič hudega slutečo sladko smetano in jo pretepi do stepene smetane. Mascarponeju dodaj sladkor in limonin sladkor ter dobro premešaj.
Liste želatine zopet namoči in ožami, nato pa raztopi nad nizkim ognjem. Tekočo želatino električno vmešaj k mascarponeju, na koncu pa s spatulo vmešaj še stepeno smetano.
Tako kremo kot borovničevo osnovo razdeli na tretjine.
Biskvit objami z obročem za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
Na biskvit nanesi tretjino kreme in ga zgladi ter prelij s tretjino borovničeve osnove. Nastajajočo torto za 20 minut postavi v zamrzovalnik, da se obe plasti strdita, nato postopek s kremo, borovničevo osnovo in zamrzovalnikom ponoviš še enkrat.
Preostali tretjini kreme in borovničeve osnove zmešaj in razporedi po vrhu torte. Nadebudno tortico skrij v hladilnik vsaj za 6 ur, še bolje pa kar čez noč.
Preden torto skotališ pred lakomneže, ji naredi še pokrivalo iz ameriških borovnic.
Odsekaj si kos in se od veselja zaderi kot pobesneli Tarzan!
Tropski tek!
Živjo! Zamina me, ali bi šlo “skozi”, da bi na vrhu dala ganaš iz bele čokolade?
Sem naredila tole torto, sicer malo modificirano. Bila je božanska. Testo je bilo Hersey biskvit, na vrhu pa žele iz borovnic. Mljask …. ODLIČNA.
Živijo! 🙂 recept izgleda bozanski in ga nameravam naredit cez vikend kot rojstnodnevno tortico. Zanima pa me kako lahko okrasim torto, oz. s cim lahko nadomestim sveze borovnice na vrhu torte (ker se jih skoraj da ne dobi vec)?
Hvala!
Pozdravljena Urška!
Za zadnjo plas ti predlagava, da narediš malo več borovničeve osnove, da je dobiš toliko da pride še po vrhu tortice. Ali pa tortico okrasš z kakšnim drugim sadjem in svežim cvetjem. Lp, Midva;)
Živijo! Kokosova moka je mišljen nariban kokos (in ne razmaščena kokosova moka)?
Hvala, Neža
Zdravo Neža! Mišljen je nastrgan kokos.
Pozdravljeni!
Bi bilo mozno namest koksa dati v biskvit moko
Maja lahko naredite biskvt po receptu bele torte iz najinega bloga. V katerem so samo beljaki in moka brez kokosa. Lp, Midva:)
Živijo, ravnokar delam tortico. Vprasanje imam ze na zacetku, ali mora biti biskvit cvrst, ni ravno taksen da bi se vlil v pekac. Naredila sem biskvit po receptu. Hvalaa 🙂
Živjo. Mene pa zanima, kako naj čim bolje vmešam raztopljeno želatino v mascarpone, da ne bi postalo grudasto. Hvala že vnaprej. 🙂
Živjo, torta mi je prvič uspela brezhibno, okusi so božanski!
Zanima me, ali lahko borovnice zamenjam npr. z malinami? 🙂
Manca super, naju veseli in seveda lahko zamenjaš z malinami.
Lep pozdrav 😁
Ze ob branju se mi cedijo sline 😋😋
Zanima me ali lahko liste zelatine nadomestim z zelatino v prahu ker nekako raje delam z njo kot z listici 😊
Hvala za odgovor
Pozdravcki
Nadja
Zdravo Nadja. 6 lističev želatine je enako 1 vrečki želatine v prahu. Lp, Midva
Namesto zamrznjenih bi dala sveže borovnice. Kaj menite, bo ok? Hvalaaa
Andreja,
brez težav lahko uporabiš sveže borovnice.
Živjo,
bi lahko uporabila biskvit iz recepta jogortove torte z gozdnimi sadeži? Imamo raje manj kokosa.
Super sta.
Hvala za odgovor.
Lp
Sj,
lahko bi uporabila biskvit od jogurtove torte, ja – bilo bi super!
Tale tortica me je orngi zamiklala…ker pa je naša slavljenka želela skuto, se nisem upala kar menjati maskarpone s skuto… Bi to šlo skozi, ali bi morala še kkašno sestavino prilagoditi? Tako sem uporabila samo biskvit – koks in maline so zakon. Več o podvigu pa tukja: http://odmenezatebe.blogspot.com/2019/06/za-karin.html
Hvala vama za super recepte, bo še kakšnen v kratkem preizkušen :).
Živjo, zanima me koliko je mišljeno limoninga sladkorja saj prodajajo več pakiranj. Kupila sem kotanyi 20g. Ali se testo kaj namaka? Lep pozdravček
Monika,
ja – mišljen je limonin sladkor od Kotanyi.
Biskvita pa ni potrebno namakati.