Juha iz pečenega paradižnika s praženimi kozicami
Paradajz paradise
Le komu pade na razgreto pamet, da bi sredi poletja pomakal žlico v vročo župo? Do neke mere se s tem strinjava, a ko gre za bogato in z okusi naphano paradižnikovo juho, v kateri veselo plavajo popečene kozice, z veseljem narediva izjemo.
Poletje je namreč obdobje, ko so paradižniki najboljšega okusa. Običajno je potrebno k paradjzovi župci za polnejši okus primešati kak ščepec sladkorja, v tem času pa je to netipično sadje zelo sladko, zato dodatnega slajenja ne potrebuje.
Sublimna kompleksnost okusa te juhe pa gre na rovaš same priprave – paradižnike namreč v družbi čebule in česna spečemo v pečici, kar privede do lepljive karamelizacije in zato polnejšega okusa.
Bogata paradižnikova juha je lahko pravi napad močnih okusov na brbončice. K njej se zato priležejo na maslu popražene kozice, ki krožniku nudijo dobrodošel kontrast tako v teksturi kot okusu.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Paradižnikova juha:
1 kg različnega češnjevega paradižnika
4 sušeni paradižniki v olju
5 strokov česna
1 velika rdeča čebula
1 ščepec origana
1 šopek bazilike
200-300 ml jušne osnove ali vode
oljčno olje
sol
poper
Kozice:
400 g svežih repkov kozic
0,5 žličke česna v prahu
1 šopek peteršilja
50 g masla
sol
poper
Postopek
Juha:
- Češnjevce razpolovimo in jih razporedimo po velikem pekaču.
- Čebulo na grobo narežemo in jo dodamo k paradižniku.
- Stroke česna olupimo in jih prav tako vržemo na pekač.
- Dodamo še narezane sušene paradižnike in 2-3 žlice oljčnega olja.
- Vse skupaj posolimo in popopramo in zasujemo s ščepcem origana.
- Z vejic bazilike osmukamo liste in jih prihranimo, stebla pa nasekljamo in stresemo na pekač.
- Sestavine v pekaču premešamo, paradižnike pa obrnemo tako, da gledajo s prerezano stranjo navzgor.
- Pekač za 1 uro postavimo v pečico, segreto na 200 ºC.
- Vse sestavine iz pekača postrgamo v pisker, ki ga pristavimo na pisker.
- Dodamo 200-300 ml zelenjavne jušne osnove ali pa vode – količina je odvisna od tega, kako gosto juho želimo.
- Juho segrejemo in jo s paličnim mešalnikom spasiramo do finega.
- Paradižnikovo juho solimo in popramo po okusu.
- Če je juha prekisla, dodamo malo sladkorja, če je presladka, pa kako žlico kisa.
Kozice:
- Repke kozic očistimo: odstranimo celotno lupino, razen zadnjega členka, da obdržimo rep. To najlažje storimo tako, da lupino razpremo pri nožicah.
- Z ostrim nožem narahlo prerežemo vzdolž celega hrbta in ven povlečemo črevo.
- Postopek ponavljamo, dokler ne pripravimo vseh kozic.
- Posolimo in popopramo jih.
- Ponev pristavimo na srednji-visok ogenj in v njej raztopimo dve polovico masla.
- Kozice popečemo v dveh rundah, da v ponvi ni prevelikega drena.
- Pečemo jih dobro minuto na vsaki strani, da se zlatorjavo zapečejo, nato jih posujemo z nasekljanim peteršiljem in česnom v prahu ter pomešamo.
Postrežba:
- Juho postrežemo v ličnih posodicah, v njej pa morajo plavati slastni repki kozic.