Torta panna cotta z belo čokolado in malinami
Odlično preprosta in preprosto odlična
Nastopil je vikend in s seboj privlekel val lenobe. Medtem, ko te razžira živ dolgčas, te popade neustavljiva želja po sladki in slastni popestritvi dneva.
Za pričaranje današnje tortice se ne potrebuješ preveč boriti proti lenobi, saj jo v preprostem in kratkotrajnem postopku ustvariš le iz petih sestavin.
V to torto spada le:
1 l sladke smetane
500 g malin
170 g bele čokolade (Cavalier White Mango & Raspberry s stevio)
1,5 žlice naravnega sladila SugarSweet 1:2 (ali tri žlice sladkorja)
2 vrečki želatine
Za lažjo različico lahko delež smetane lahke vesti zamenjaš z navadnim jogurtom.
[adinserter block=”1″]
Midva sva sestavine natlačila v tortico s premerom 22 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Na majhen ogenj postavi kozico in vanjo vlij 2,5 dl smetane ter nalomi belo čokolado. Vsebino ene vrečke želatine namoči in ko je čokolada lepo stopljena, želatino ožemi in raztopi v čokoladi.
Čokolado malce ohladi in ji nežno primešaj 2,5 dl stepene smetane. Dobljeno maso nagajivo vlij v obroč za torte, obdan s papirjem za peko, nato pa zarini v hladilnik, da se malce strdi.
Za drugo plast najprej premlati pol litra sladke smetane do čvrstega snega. Polovico malin (250 g) v kozici posuj s sladilom SugarSweet (ali sladkorjem) ter segrej do mehkega in spasiraj s paličnim mešalnikom. Vrečko želatine namoči, ožemi in vrzi k malinam, nato pa mešaj, da se raztopi.
[adinserter block=”2″]
Ko se maline malce ohladijo, jih primešaj k stepeni smetani.
Dobljeno malinino maso prelij čez plast z belo čokolado in zopet postavi v hladilnik.
Preden postrežeš to hitro in za prste oblizat dobro tortico, v kozici segrej preostalih 250 g malin in jih sladkaj po okusu. Ko se maline rahlo ohladijo, jih prelij čez golo torto.
Še preden se dobro zaveš, se pred teboj znajde zapeljiva malinova torta, kateri se težko upreš.
Ker ne želiš, da bi kdo izvedel o tvoji zmagi nad vikend lenobo, pospravi vse sladke dokaze za seboj!
mm
Koliko časa je priporočljivo, da jo pustim v hladilniku ko imam obe plasti končani? 🙂
Zdravo Katja!
Po 4h uricah bi morala biti tortica že dovolj strjena:)
Lp, Midva
Zanima me ali sta uporabila želatino v lističih ali navadno v prahu.
Lp, Doris
Pozdravljena Doris!
Uporabila sva želatino v prahu od dr. Oetkerja, lahko pa brez problema uporabiš želatino v lističih, 1 vrečka mlete želatine = 6 lističev želatine. Lp. Midva
Zdravo! Kaj pa čr namesto želatine uporabim agar agar? Koliko agar-agarja je enako navedeni želatini? Lp
Pozdravljena Ana!
Tega podatka ti ne morava podati, ker se agar agar od proizvajalca do proizvajalca razlikuje. Potrebno je prebrati navodila na embalaži, kjer natančno piše koliko g agarja zadošča za neko količino tekočine. Lp, Midva:)
POzdravljena!
Zanima me za koliko oseb je tale velikost tore, oz koliko koščkov je mogoče narezati?
Lep pozdrav
Pozdravljena Biba!
Tortica je narejena v 22cm pekaču, kar zadostuje za 10- 12 kosov:)
Lp, Midva
Slastna zgleda – kot vse vajine 🙂
Zanima me, ce lahko maline zamenjas z jagodami ali borovnicami?
Hvala
Zdravo Ines!
Hvala:) Seveda lahko maline zamenjaš z jagodami ali borovnicami. Lp, Midva:)
A bi lahko belo čokolado zamenjala s temno? Bi bilo dobro?
Zdravo Petra! Seveda lahko zamenaš belo čokolado z temno. Midva obožujeva kombinacijo temne čokolade z malinami. Lp, Midva
Pozdravljena!
Tortico namervam delat v pekaču premera 16cm.
Je razmerje v redu?
700ml smetane (400g smetane + 300g jogurta)
360g malin
125g čokolade
1 želatina (6lističev)
Hvala, lp!
Sara,
Čisto pravilno si izračunala, le pri želatini bi priporočala, da uporabiš 8 ali 9 lističev.
Veselo tortanje ti želiva,
Midva
Živjo! Mene pa zanima kaj je šlo narobe že na začetku. In sicer, ko sem vlila prvo plast v tortni obroč, mi je spodaj začela teči ven. Masa je bila kar tekoča, zato ni čudno. Ko sem smetano dala v čokolado je bila manj kot mlačna..zato mi ni jasno. Zadevo sem rešila ko sem maso prelila v tortni pekač. Vseeno sem malo žalostna ker mi ni uspelo po planu, saj sem jo želela imeti na podstavku.drugače pa super recepti!
Zdravo Maja!
Ali si dodala stepeno sladko smetano? Mogoče pa je bila čokolada še vedno prevroča, ker drugače res ne veva kje bi se lahko zalomilo:( Drugače pa super da si zadevo rešila in da je bila okusna. Lp, midva
Dodala sem stepeno ja..verjetno je bila res čokolada pretopla..sem bila malo nestrpna..hihi. hvala za odgovor. Aja zanima me še kje sta se naučila peke tort?
Mene zanima kako je s postopkom, če namesto sladke smetane, uporabim jogurt ?
Zdravo Eva!
Postopek je popolnoma isti:) Lp, Midva 🙂
Še nekaj, mora biti jogurt čvrst ali tekoči? 🙂
Čvrsti:) Lp
Zivjo! Mene pa zanima, če bi se spodaj lahko dodal se kaksen biskvit? Ali mogoce dno iz zmletih piskotov? 🙂
Lp
Zdravo Ella!
Seveda lahko dodaš, biskvit ali piškotno podlaga oboje bi izpadlo super:) Lp, Midva:)
Zdravo,
mene pa zanima za koliko povečat količino sestavin, če želim delat torto premera 28 cm?
Lp
Andreja,
za torto s premerom 28 cm vse sestavine pomnoži s faktorjem 1,7.
Lep pozdrav,
Midva 🙂
Živjo.:)
Mene pa zanima kako veš s koliko pomnožiti za različne velikosti pekačev?
Živjo!
mene pa zanima če lahko uporabim navadno belo čokolado? in ali to belo čokolado katera je navedena v receptu dobim v navadni trgovini??
hvala in lep pozdrav
Živijo, Mateja!
Uporabiš lahko katerokoli čokolado želiš 🙂 To pa lahko kupiš v trgovinah z zdravo prehrano.
LP, Midva
Živijo!
Mene pa zanima, če se lahko uporabi želatino fix namesto želatine v prahu. Koliko bi jo potrebovala za ta recept?
Hvala in lep dan.
Meta,
Lahko uporabiš tri vrečke želatine fix, vendar bodi pozorna, da sladkor dodaš na koncu.
Lp, Midva
Pozdravljena!
Najlepša hvala za objavljen recept,torta je vrhunska pa še hitro narejena.
lp
Ce prav razumem porabim pol litra smetane pri beli kremi…. pol litra pa zmiksas in dodas borovnice… kam gre se pol litra smetane?
Hvala za odgovor
Joj ze najdla… hvala!
Pozdravljena!
Delala bom torto v pekaču premera 24cm.. uporabila bom želatino v lističih in me zanima, koliko lističev bi potrebovala (v pretvorniku piše 2,38 vrečki :))?
Hvala za odgovor.
lp
Zdravo Urška, zaokroži se kar navzgor. Torej uporabi 2 vrečki in pol (to je 15 lističev želatine). Lp, Midva:)
Kater biskvit iz vajinih tortic mi proporocata da ga naredim za to tortico? Hvala
Zdravo Mateja:)
Priporočava ti ta biskvit: http://midvakuhava.si/valentinova-jagodna-torta-z-linolado/ saj sva mnenja da maline, bela čokolada in kokos pašejo fantastično skupaj:)Lp, Midva
Kje pa lahko kupim to čokolado Cavalier?
Živijo, Karmen.
To čokolado lahko nakupiš v številnih trgovinah po Sloveniji (http://www.naravnosladilo.si/trgovine/stevia-trgovine) ali pa v spletni trgovini (http://www.naravnosladilo.si/trgovina/cavalier-stevia-cokolade.html).
LP, Midva
Mene pa zanima kater biskvit priporocata, ce bom namesto malin uporabila jagode? 🙂
Pozdravljena 🙂
Bi bilo pri tej torti izvedljivo naslednje…celo bi premazala s smetano in jo po vrhu oblila s cokolado -efekt tistega tecenja dol ob straneh. Bojim se, da bi se kreme pod to toploto stopile 🙂 ne vem…nisem se delala tega, tako da prosim za nasvet 🙂
Hvala in lp,
Petra
Zdravo!
Js bi delala torto s pekacem ki ima premer 26cm. Zdj me zanima koliko dam sladke smetane saj mi pise naj dam 1,40l in 2,80 vrecki zelatine v prahu
Dodaj 1,5 l sladke smetane in kar 3 cele vrečke želatine v prahu. Lp, Midva:)
Pozdravljeni. Bom vprasanje postavila kar tukaj. Zanima me ali se uporablja zelatina v listicih ali prahu? Namrec na sliki je zelatina v prahu, v navodilih pa kot da se dela z listici.
Hvala
L.p.
Živjo. Mene pa zanima dvoje:)
1. Če dodam piškotno dno, ali ga moram še prej dati v pečico? Ali je dovolj da stoji ohlajen v hladilniku?
2. S katero belo čokolado lahko nadomestim to v receptu? Enkrat sem namreč topila navadno belo čokolado in mi ni dobro uspelo pa ne vem a je bila čokolada mogoče napačna ali kaj je blo. S temne mi je še vedno uspelo🙂hvala za odgovora
Zdravo Mojca!
Piškotne podlage ni potrebno dati v pečico. Za belo čokolado pa midva ponavadi uporabiva kar belo Milko in vedno super uspe. Lp, Midva:)
Zdravo!
Mene pa zanima koliko casa pustim v hladilniku prvo plast, preden dam gor drugo? 🙂
Hvala in lp 🙂
Petra,
to je predvsem odvisno od temperature v hladilniku. Prevsem je pomembno, da je plast dovolj strjena, da je nova krema ne spremeni. Postopek lahko pospešiš z hlajenjem v zamrzovalniku (pozimi tudi zunaj).
LP, MIdva
Oj,zelo dobra tortica,ze preverjeno..
Me pa zanima vase mnenje,kaj ce izpustim zelatino v čokoladi,in ko je torta narejena jo postavim v skrinjo,naprimer cez noc,ko jo postrezem imam v mislih kot neko ledeno torto za vroce dni,,,al bolse da kar uporabim zelatino?