Zamrznjeno marinirano grozdje
Osvežilen in sladek damski prigrizek
Piše se leto 1890. Sediš na svoji veliki verandi in izza klobuka motriš prostrano posestvo, obsijano z neusmiljenim poletnim soncem. Obraz obrneš proti lahnemu vetrcu, ki za hip osveži razgreto kožo, a zrak se po nekaj olajšanih trenutkih zopet umiri.
Zibajoč se v gugalniku zaslišiš tihe korake za seboj. Služabnica Vinifera se postavi poleg tebe, si z roko zaščiti oči pred soncem in reče:
“Madame, danes je pa bog žar zakuril. Poznam ravno pravšnjo osvežitev za kljubovanje tej vročini”.
S temi besedami odide in se vrne v nič več kot treh minutah. V rokah drži kozarec, v katerem leno počiva marinirano zamrznjeno grozdje.
“Vinifera, odlično je!”, ji rečeš, ko poskusiš en grozd. Čvrst, sladek in aromatičen prigrizek botruje hipnemu izboljšanju razpoloženja. Povabiš pozorno služabnico, naj prisede in jo povprašaš: “kako si to naredila?”
Nasmehne se in prične govoriti…
V temu prigrizku je moč najti:
belo grozdje brez pešk
kakovostno belo vino
sladkor ali naravno sladilo SugarSweet 1:2
svežo meto
“Najprej sem potrgala grozde in jih splaknila, nato pa jih stresla v posodo, dodala liste sveže mete in zalila z belim vinom. V marinado sem vmešala tudi dve žlici sladkorja.”
Nadaljuje: “Posodo sem za 24 ur postavila na hladno, da grozdje vpije okus vina in svežino mete, nato pa vino odlila in ga shranila, saj je odličnega okusa.
Grozde sem nato še nalahno posula s sladkorjem in jih postavila v zamrzovalno skrinjo za nekaj ur – dokler ni zamrznilo.”
“Genialno!”, rečeš. “Vendar, Vinifera, kaj pa, če moram paziti, da mi bo steznik še vedno prav?”
“Madame, v takem primeru pa izpustite mariniranje v vinu in grozdje le posujte z naravnim sladilom ter zamrznite.”
“Vinifera, izkazala si se!”, jo pohvališ. “Res je osvežilno. Prinesi tudi sebi en kozarec in se mi pridruži, prosim.”
Ob neumornem čebljanju in uživanju v grozdnem prigrizku je za vaju vročina povsem pozabljena.
Med pogovorom se vama utrne ideja: nekaj zamrznjenih grozdov bi lahko elegantno ohladilo kozarec vina v poletni vročini!
Damski tek!
Živjo!
Mene pa zanima ali lahko grozdje v zmrzovalniku pustim dalj časa?
Nina, seveda! Lp, Midva