Valentinova jagodna torta z Linolado

Sublimna torta, ki bi še kamen spremenila nazaj v srce

 

Povedala ti bova oko rosečo zgodbo o jagodni ljubezni z mlečno Linolado in kokosom.

Bil je poba po imenu Lado in bilo je dekle, imenovano Lina.
Ona je najraje od vsega imela torte, on pa Lino.
Lado si je želel njeno roko v svoji, ona kos torte v ustih.

Rešitev ljubezenske uganke je bila torta, ki jo je za Lino spekel Lado.

torta-6
Strastni biskvit v sebi skriva:
4 jajca
80 g sladkorja
40 g kokosove moke
80 g pšenične bele moke
jagodno marmelado za premaz

Ljubeč jagodni pire sestoji iz:
600 g zamrznjenih jagod
2 vrečki želatine fix
sladkor v prahu

V nežno kremo spadajo:
5 zvrhanih žlic mlečne Linolade (bele)
500 g mascarponeja
250 ml sladke smetane
50 g sladkorja v prahu
3 lističi želatine

Za očarljivo zunanjost:
250 ml sladke smetane
sveže jagode
kokosova moka

Priporočava pekač dimenzije 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.

Ladov biskvit

torta
Lado je ob zaljubljenem vzdihovanju ubil jajca in ločil beljake od rumenjakov. K beljakom je stresel sladkor in jih stepel v trd sneg.
K snegu je vrgel rumenjake, vanj presejal moko in vtresel kokosovo moko.
Med mešanjem je sanjaril o njenih laseh.

torta-13
Maso za biskvit je razdelil na dva dela in vsakega posebej spekel v namaščenem pekaču. Vonjave iz pečice, kjer sta se biskvita pekla 10 minut pri 180 stopinjah, so ga spominjale na njen parfum.

torta-2

Jagodni pire

Nato se je lotil sladkih jagod. Zamrznjene je segreval na štedilniku, dokler se niso zmehčale kot njegovo srce. Sladkal jih je po okusu in spasiral s paličnim mešalnikom. Vtresel je obe vrečki želatine fix in jagodni pire z električnim mešalnikom zmešal skoraj tako dobro, kot je njemu Lina zmešala glavo.

Tretjino pireja je namenil v uporabo za srčke, zato ga je zlil v posodo, obdano s peki papirjem, toliko da je pokril dno.

torta-12
Obod za torte je obdal s peki papirjem in vanj položil biskvit, kateremu je poprej obrezal zapečen rob. Biskvit je namočil s 5 žlicami pomarančnega soka in čez na tanko namazal jagodno marmelado.
Sveže jagode je enakomerno narezal na rezine in z njimi obdal notranjo stran oboda.
Ko se je jagodni pire dovolj zgostil, ga je zlil v obod in enakomerno razporedil, nato pa vse skupaj ob žvižganju zimzelenih romantičnih pesmi postavil v hladilnik.

torta-11

Linina krema

torta-3
V eno posodo je zlil sladko smetano in jo stepel. Med tem si je skušal iztepsti Lino iz glave.
V drugo posodo je nametal mascarpone, Linolado, in sladkor v prahu ter navedene sestavine konkretno premešal. V kozarcu vode je namočil tri lističe želatine, jih ožel ter raztopil nad nizkim ognjem, nato pa raztopljeno želatino ob stalnem mešanju vlil k masi.
K masi je s spatulo nežno vmesal še stepeno smetano.

Ko je bila jagodna plast dovolj hladna in čvrsta, je čez namazal Linino kremo in jo čutno poravnal.
Na vrsti je bil zopet biskvit, katerega je obrezal in položil na kremo. Namočil ga je s 5 žlicami pomarančnega soka.

Tisti dan je le še stepel 250 ml smetane in z njo prekril namočen biskvit. Čez noč je postavil torto v hladilnik in se odpravil sanjat o svoji ljubezni.

torta-9
Naslednje jutro se je zbudil poln upanja. Svojo neizmerno ljubezen je želel čim prej vnovčiti, zato je iz čvrstega jagodnega pireja iz pekača z modelčki za piškote izrezal srca.

torta-10
Torto je vzel iz hladilnika, odstranil obod in papir za peko ter jo posul s kokosovo moko. Na vrhu je le še razporedil jagodne srčke, pri čemer si je pomagal s kuhinjsko lopatko.
Stopil je korak nazaj in se nasmehnil. Vedel je, da mu bo uspelo.

torta-5
Lini je Lado nato prinesel torto.
Ob pogledu nanjo ji je srce zaigralo.
Ona se je nasmejala, on pa tudi,
saj od torte sladek poljub je dobil v zahvalo.

torta-4
Tako je torto dobila Lina, Lino pa Lado.

torta-7
Romantičen tek!

51 comments

  1. ŠPELA says:

    Zdravo, sporočam da je ta recept zelo okusen, saj torto pečem že drugič 🙂 Zanima pa me, ker sem se je tokrat lotila malenkost prehitro, ali bo zdržala v hladilniku do sobote? Že včeraj sem spekla biskvit in naredila prvo plast-malinov pire (tokrat delam z malinami :). Hvala in lep pozdrav

    • midva says:

      Živijo, Špela!
      Če danes ali jutri dokončaš torto, bo potrpežljivo počakala do sobote, le biskvit malo bolj velikodušno namoči 🙂

  2. ŠPELA says:

    Polovička biskvita se zaenkrat še na otip dobro drži, upam da bo zdržalo. Naslednje so na seznamu razpočnice 🙂

  3. ines says:

    meni pa se krema nikakor ni hotela zgostiti pa sem dala namesto listicev kar celo vrecko zelatine fix. zdaj je sicer se vse v hladilniku in uoam da se do vecera vse strdi.😓

    • MIDVA says:

      Zdravo Zoja!
      Ravno danes sva jih zasledila v Mercatorju:) Za dekoracijo bodo ok, okus pa vrjetno malo manj saj še ni sezona jagod:)Lp, Midva

  4. Tina says:

    Za koliko bi morala.povecati kolicine…imim namrec samo 28 cm pekac…..da nebi bila cisto pretanka ce dam samo to kolicino…hvala

    • midva says:

      Zdravo Nika!
      Misliva da sestavin ne rabiš nič povečati, sicer bo tortica prišla cm al dva nižja, vendar še vedno bo zelo lepa:) Lp, Midva

  5. Renata says:

    Zdravo!
    Mene pa zanima, če bi lahko v linino kremo dodala še koščke svežih jagod.. In pa, če bi lahko naredila še dodatno plast jagodnega pireja nad linino kremo.. Na koncu bi torto oblekla še v tičino maso. Hvala!

    • midva says:

      Zdravo Renata!
      Seveda lahko dodaš v linino kremo še koščke jagod in tudi dodatno plast pireja lahko narediš. Preden tortico oblečiš v tičino maso pa jo fajn premaži z masleno kermo. Lp, Midva:)

  6. Maja says:

    Danes sem zasledila Linolado z okusom kokosa. Ker se nameravam drugi teden lotiti peke te bozanske torte me zanima, ce bi se mogoce (glede na ostale sestavine) k tortici celo bolje podala kot navadna Linolada.
    Lp, Maja

  7. Marjetka says:

    pozdravljena.
    Mene pa zanima, zakaj se mi je krema, takoj po dodani želatini sesirla. Kaj sem naredila narobe? A je mogoče krivo prehitro mešanje kreme ob dodajanju želatine, čaprav sem mešala na roke?

    • midva says:

      Zdravo Marjetka!
      D tega je prišlo, ker je bila želatina prehladna ali preslabo raztopljena. In želatino se vedno umešava z električnim mešalnikom nikoli na roke. Lp, Midva:)

  8. Ana M. says:

    Zdravo

    Včeraj sem spekla tole tortico in je zares odlična. Na žalost je bila linina krema malo tekoča, kljub temu da sem uporabila 3 lističe želatine in raztopljeno vmešala z elektičnim mešalnikom v ostalo zmes. Kje mislita da sem ga posračkala? Tortica je v hladilniku počivala 18ur a je krema vseeno malo lezla ven. Ali lahko drugič uporabim več lističev želatine da bo krema kompaktna?

    Hvala 🙂

    • midva says:

      Zdravo Ana! Ufff ne znava ti povedat kje se ti je zalomilo:/ Naspednjič lahko uporabiš kakšen listič ali dva več za večjo trdoto:) Lp, Midva:)

  9. Metka says:

    Pozdravljena!
    To je že tretja vajina torta, ki jo bom spekla (naredila sem že tisto z gozdnimi sadeži in vanijijevo-cimetovo…be sta bili odlični 🙂 )
    Zanima me, ali moram dodati kaj več sestavin, saj imam pravokotni pekač mere 28x7x19

    Hvala! 🙂

    • midva says:

      Živijo, Metka!

      Hvala, ker tako pridno pečeš najine torte 🙂
      Ja, za torto z merami 28×19 boš morala sestavine pomnožiti s faktorjem 1,2. Lahko pa sestavine vneseš v Tortopretvornik in kot prvi premer vneseš 24 cm, kot drugi pa 25 cm.

      Veselo peko!
      Midva 🙂

  10. Mary says:

    Zdravo. Mene pa zanima zakaj imam jagodni pire se vedno po dodatku ze 1 vrecke in 6 listicev zelatine se vedno tekooc :/ v hladen pire sem umesala segreto zelatino po navodilih.

    • midva says:

      Zdravo Mary!
      Hmmm za to pa nimava odgovora, koliko časa pa si imela pire na hladnem? Želatina potebuje kar nekaj časa, da začne delovati. Postopek drugače lahko pospešiš z uporabo zmrzovalne skrinje. Lp, Midva

  11. PikaPoka says:

    Zdravo,

    se ze delala tole tortico bila fenomenlna takonda je morm se enkrat.Zanimam me,kako naj naredim pire iz svezih jagod?Jih prav tako kuham??

Leave a Reply